Menu

Dél-afrikai atomprogram: Oroszország is versenyben

Dél-afrikai atomprogram: Oroszország is versenyben
Oroszország és négy másik állam versenyezhet azért, hogy részt vegyen Dél-Afrika hamarosan induló nukleáris energetikai programjában.

 

Jacob Zuma államfő a tanácskozásait Fokvárosban tartó parlamentben kijelentette: Oroszországon kívül Dél-Koreával, Franciaországgal, Kínával és az USA-val kötöttek atom-együttműködési megállapodást, így ebből a körből választják ki tisztességes és átlátható versenyben a program partnerét vagy partnereit.

Oroszország és Dél-Afrika már 2013 novemberében megállapodást írt alá arról, hogy stratégiai partnerséget alakítanak ki az atomenergetikában és az atomiparban. A dokumentumot akkor Johannesburgban Szergej Kirijenko, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója és Benedict Martins dél-afrikai energetikai miniszter írta alá, majd tavaly szeptemberben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség értekezletének „oldalvizén” már a stratégiai partnerségi egyezményt is szentesítették. Ez a dokumentum nemcsak arra ad lehetőséget, hogy orosz technológiájú atomerőmű épüljön a Dél-afrikai Köztársaságban, hanem másfajta együttműködésnek is utat nyit. Ugyancsak orosz közreműködéssel épülhet például kutatóreaktor Dél-Afrikában, és Oroszország kész az ottani atominfrastruktúra megteremtésében, valamint a szakemberek képzésében is segíteni.

Elemzők szerint Dél-Afrika – noha területén, a harminc éve átadott koebergi atomerőműben már működik két, francia technológiájú atomreaktor – külföldi közreműködés nélkül nem lenne képes végrehajtani tervezett nukleáris energetikai programját. A cél az, hogy 2030-ra a jelenlegi 5-ről 25 százalékra növeljék az atomerőművek részesedését az ország áramellátásában. Ehhez nyolc, összesen 9,6 gigawatt teljesítményű reaktor építését tervezik, ami a számítások szerint 40-50 milliárd dolláros beruházást jelentene.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére