Menu

Dél-Korea lassít

Visszafogta atomenergetikai fejlesztési terveit Dél-Korea. Valamelyest visszafogta atomenergetikai fejlesztési terveit Dél-Korea.

 

A szöuli kormány által összeállított új atomenergetikai stratégiatervezet értelmében 2035-ben az öt évvel ezelőtt előirányzott 41 százalék helyett 29 százalékkal részesednének a nukleáris erőművek az ázsiai ország energiafelhasználásából. A nuclear.ru orosz szakmai hírportál által idézett indoklás szerint az intézkedéssel el akarják kerülni a „túlzott növekedést” vagy a „váratlan összeomlást”. Más források viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy egy munkacsoport az ősszel azt javasolta, az ország energiamérlege ne hagyatkozzon 22-29 százaléknál nagyobb mértékben az atomra, amely a Bloomberg gazdasági hírügynökség adatai szerint tavaly év végén az energiaellátás 26,4 százalékát adta.

Az óvatosságot az indokolja, hogy Ázsia negyedik legnagyobb gazdaságában, ahol 23 atomreaktor működik, és 11 másik épül, csökkent a közvélemény bizalma a nukleáris energia iránt. Súlyos botrányt kavart ugyanis, hogy három atomerőművi energiablokkot is le kellett állítani, mert hamisnak bizonyult több, a berendezésbe beépített ellenőrzőkábel minőségi tanúsítványa, így ki kell cserélni a vezetékeket, négy reaktor pedig karbantartás vagy műszaki problémák miatt áll. Így – a Reuters jelentése szerint – kampányt indítanak azért, hogy a csúcsidőszakokban visszafogják az energiafogyasztást Dél-Koreában.

 

Kapcsolódó cikkek:

Üzemzavar Ulcsinban
Lassul, de marad az atomenergia-termelés növekedése
Szöul megáll 30 százaléknál?
Leállások Dél-Koreában


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére