Menu

Drága a német atomstop

Drága a német atomstop
Sok tízmilliárd eurójába kerül Németországnak az a 2011-es fukusimai szerencsétlenség nyomán született kormánydöntés, amelynek értelmében leállítják az összes atomerőművet, vagyis atomstop lép érvénybe.

 

Az intézkedés még kilenc működő reaktort érint, nyolcat pedig már lekapcsoltak. A Deutsche Welle német rádióadó jelentése szerint a kiadásokra 34 milliárd eurós alapot hozott létre az atomenergetikai cégeket egyesítő Német Atomfórum, ám a szakértők biztosak abban, hogy ez a pénz nem lesz elég. Ráadásul az országban mindez ideig nem sikerült megfelelő helyszínt találni egy atomtemetőnek – tavaly áprilisban a kormány még abból indult ki, hogy ehhez 15 évre és kétmilliárd euróra lesz szükség.

Ugyanakkor az érintett cégek igyekeznek minimalizálni a kormánydöntésből fakadó veszteségeiket. Az RWE energetikai konszern például bíróságon támadta meg azt a döntést, amellyel ideiglenesen lekapcsolták a hálózatról az általa üzemeltetett biblisi atomerőművet (képünkön), és nyert. Ez pedig megnyitja az utat előtte egy kártérítési per felé is, amelynek tétje a céghez közelálló források szerint 187 millió euró lehet, és az RWE példáját más energetikai társaságok is követhetik. Németországban 2011 márciusáig 17 atomreaktor az ország áramfogyasztásának negyedét adta, ma viszont ez az arány 18 százalék.

 

Fotó: wikipedia

 

Kapcsolódó cikkeink:

Németország atomellenessége máris sok gondot okoz
Az atomnak még nincs alternatívája


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére