Menu

A NAÜ vezetője elégedett a 3+ generációs orosz blokkal

Leningrád-2 első blokkjának üzembe helyezésére ugyanis már teljes gőzzel zajlanak az előkészületek
A nyugat-oroszországi Szosznovij Borba, a Leningrádi Atomerőműbe látogatott a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója.

 

Amano Jukija a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum vendégekét kereste fel az atomerőművet, ahol megismerkedett az üzemben lévő, korszerűsített blokkok működésével, és értékelte, hogy (a létesítmény második építési ütemében, a Leningrád-2 telephelyen)

készen állnak az új, 3+ generációs, VVER-1200 típusú blokk indítási műveleteinek megkezdésére.

A Leningrád-2 első blokkjának üzembe helyezésére ugyanis már teljes gőzzel zajlanak az előkészületek, azt követően, hogy a közelmúltban a blokk megkapta az orosz környezetvédelmi, technológiai és nukleáris felügyelet, a Rosztyehnadzor engedélyét a fűtőelemek behelyezésre. Ezt a munkafázist az idén szeptemberre tervezik, a jövő év januárjában pedig megkezdi az villamosenergia-termelést a blokk.

Ennek a blokknak az indulása különösen jó hír Magyarország számára, hiszen a paksi telephelyen építendő két új VVER-1200 típusú blokknak ez a referenciablokkja.

A látogatás során Amano Jukija nagyra értékelte a Leningrádi Atomerőmű nukleáris biztonsági rendszereit, és megjegyezte, hogy az új orosz blokk – a korábbi modellekhez képest – kiegészítő védelmi rendszerekkel van felszerelve. Nagyon kedvező benyomást kelt a VVER-1200-as blokk többszintű védelme, amikor egy rendszer üzemzavara esetén működésbe lép egy másik – mondta.

A NAÜ vezetője elégedett a 3+ generációs orosz blokkal

Orosz újságírók előtt a látogatást értékelve Amano Jukija kifejtette, hogy Oroszország nagymértékben segíti a NAÜ munkáját mind az atomenergetikában, mind pedig az atomenergia más, nem energetikai felhasználásában. „Az atomenergetika az üvegházhatású gázok lehető legkisebb légköri kibocsátása szempontjából a leginkább környezetbarát villamosenergia-termelési módszer. A társadalmi jólét növeléséhez elengedhetetlen az atomenergetika fejlesztése, és az folytatódni is fog. Oroszország nagyon aktív szereplője ennek a folyamatnak” – hangoztatta a NAÜ vezetője.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére