Menu

Elégedettek az EDF szakemberei a rosztovi 4. blokkal

Elégedettek az EDF szakemberei a rosztovi 4. blokkal
Francia atomszakemberek jártak a minap a Rosztovi Atomerőműben.

 

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernnel kötött együttműködési megállapodás alapján a világ egyik legnagyobb atomerőmű üzemeltető társasága, az ugyancsak állami kézben lévő EDF küldöttsége tett látogatást a létesítményben. A vendégek megnézhették az épülő, már az átadáshoz közeledő 4. reaktorblokk központi vezérlőjét, a géptermet, valamint az erőmű oktatási-kiképző részlegét is.

A vizit résztvevői mindenekelőtt az oroszországi energiatermelő reaktorblokkok megbízható üzemeltetésének ügye, valamint a fukusimai atomerőmű-baleset nyomán megszigorított biztonsági intézkedések alkalmazása érdekelte.

Az EDF berendezés-beszállítókat értékelő és beszerzési részlegének vezetője, Gilles Navarro elégedetten nyilatkozott a látogatásról. „Nagyon örülök, hogy láthattam egy épülő atomerőművet. Sajnos Franciaországban nagyon rég nem volt hasonló esemény. A francia reaktorok és az orosz VVER reaktorok sokban hasonlítanak egymásra, és érdekes volt megtapasztalnom, hogyan biztosítják, egyebek között, az atomerőművek biztonságát Oroszországban” – idézte szavait az Interfax orosz hírügynökség.
A Rosztovi Atomerőmű 4. blokkjában október közepén fejeződött be az úgynevezett meleg bejáratás, azaz a fűtőelemek behelyezése előtti komplex ellenőrzés. Ezután a reaktortartály, az azon belüli berendezések, valamint a primer és a szekunder körben a fémanyagok és hegesztések állapotának üzembe helyezés előtti vizsgálata következik. A reaktor fő berendezéseit érintő ellenőrzés eredményei szolgálnak majd alapul a Rosztyehnadzor, azaz az orosz műszaki felügyelet bizottságának munkájához. Márpedig ennek nyomán meg kell kapni a hivatalos engedélyt a reaktor fizikai indításához. Ezt még az év vége előtt végre akarják hajtani.

 

Fotó: Interfax


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére