Menu

Életbe léptek az el-dabaai szerződések

Életbe léptek az el-dabaai szerződések - Atomenergia info
2017. december 11-én az El-dabaai Atomerőmű építéséről szóló orosz-egyiptomi kereskedelmi szerződések életbe lépéséről írtak alá jegyzőkönyveket Kairóban.

 

Az okmányokat a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója, Alekszej Lihacsov és Mohamed Sáker, Egyiptom villamos- és megújuló energetikai minisztere látta el kézjegyével. A ceremónián jelen volt Vlagyimir Putyin orosz és Abdel Fattah el-Sziszi egyiptomi elnök is.

A dokumentumok értelmében a Roszatom Matrúh tartományban, a Földközi-tenger partján felépíti a négy, VVER-1200 típusú blokkból álló El-dabaai Atomerőművet, és a teljes üzemideje alatt orosz nukleáris üzemanyaggal látja el a létesítményt. A Roszatom képezi ki a személyzetet, működésének első tíz évében segít az atomerőmű üzemeltetésében, szervizelésében, és különleges tárolót is épít, valamint konténereket szállít a kiégett fűtőelemek raktározására. Az El-dabaai Atomerőmű első blokkját 2026-ban helyezik üzembe.

„Az aláírt szerződések rekordügyletet jelentenek a világ atomiparának történetében. A négy szerződés összértéke több tízmilliárd dollár – így ez a legnagyobb, nem nyersanyagexportról szóló megállapodás Oroszország történetében. Olyan egyedülálló, komplex megállapodást ajánlottunk egyiptomi partnereinknek, amely felöleli az atomerőmű teljes életciklusát, azaz 70-80 évet” – így kommentálta a szerződések életbe lépését Alekszej Lihacsov.

Az atomerőmű leendő dolgozóinak képzése Oroszországban és Egyiptomban zajlik majd.

A következő néhány évben több száz diákot küldenek Oroszországba, hogy nukleáris szakképesítést szerezzenek. A beruházásba egyiptomi társaságok tucatjait is bevonják. Az egyiptomi atomerőmű első blokkjának építése során a lokalizáció mértéke, azaz a helyi vállalatok részvételi aránya legalább 20 százalék lesz. A következő blokkok építésekor ez a mutató növekedni fog.

Az el-dabaai erőműbe tervezett 1200 MW villamos teljesítményű blokkok a 3+ generációhoz tartoznak, teljes egészében megfelelnek a fukusimai atomerőmű-baleset után megszigorított biztonsági követelményeknek. Ilyen a Leningrád-2 Atomerőmű 1. blokkja, amelynek fizikai indítása a napokban kezdődött, valamint a Novovoronyezs-2 Atomerőmű tavaly augusztusban üzembe helyezett 1. blokkja is, amely a világ első működő 3+ generációs típusa. A paksi telephelyen megvalósuló kapacitásfenntartás keretében szinten ilyen hasonló, VVER-1200 típusú blokkok fognak megépülni.

 

Fotó: Mihail Metcel


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére