Menu

Életre kel az uránpiac

Életre kel az uránpiac
2017-től az uránpiac magához térését remélik az elemzők, valamint a tendenciák arra utalnak, hogy nem is alaptalan ez a várakozás.

 

2016-ban az urán volt az egyik legrosszabbul teljesítő nyersanyag a világpiacon. Az ára, fontonkénti 17,75 dollárral, elérte a mélypontot, miután a 2011-es, fukusimai atomerőművi-baleset valamelyest visszavetette az atomenergetikát. Tavaly decembertől azonban növekedés kezdődött, és 25,5 dolláros árszinttel márciusban is folytatódott ez a tendencia.

A piaci derűlátást több tényező is magyarázza.

A CNN amerikai hírtévé például már január végén arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyesült államokbeli elnökválasztás után emelkedni kezdtek uránkitermeléssel kapcsolatos cégek részvényárfolyamai, speciális indexük, a Global X Uranium ETF  40 százalékkal nőtt a voksolás napja óta. Pedig az új elnököt, Donald Trumpot előzetesen sokan inkább az olaj- és szénlobbi emberének tartották, ám a nukleáris ágazat képviselői biztatónak értékelték azt a nyilatkozatot, amelyet a későbbi államfő a fukusimai baleset után tett. Az atomenergia hívének vallotta magát, és sajátos párhuzamot vonva állt ki a fejlesztése mellett. Arra hivatkozott, hogy akkor sem áll le a légi közlekedés, ha lezuhan egy repülőgép, és egy karambol után is folytatjuk az autózást.

De ennél kézzelfoghatóbb tényezők is ösztönzik az uránpiacot. A legnagyobb kitermelő, az egyben a legalacsonyabb önköltséggel is dolgozó Kazahsztán januárban bejelentette, hogy a kedvezőtlen piaci helyzet miatt az idén 10 százalékkal visszafogja az uránbányászatot. Ugyanakkor a piacon a kereslet növekedése várható, ami – mint a BMO Capital Markets kanadai befektetési bank értékelése is mutatja – 2018-ra már hiányt okozhat. Ez pedig a vezető gazdasági elemzőcégek előrejelzéseit összesítő társaság, a Focus Economics becslése szerint a jövő év utolsó negyedére 33,5 dolláros szintre emelheti az urán árát. Sorra épülnek ugyanis az új atomerőművek a világon, és még több van a tervezés szakaszában. A Cantor Fitzgerald amerikai pénzügyi tanácsadó által közzétett, az Investing News észak-amerikai gazdasági internetportálon idézett adatok például azt mutatják, hogy az idén 21, 2018-ban további tíz, 2019-ben pedig tizenkettő ilyen létesítmény üzembe helyezése várható.

 

Fotó: Reuters


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére