Menu

Eletromos hálózaton Kudankulam

Kudankulam - az 1. számú blokk turbógenerátoraSikeresen az elektromos hálózatra kapcsolták egy időre Indiában az orosz részvétellel épülő kudankulami atomerőmű első energiablokkját.

 

Az üzembe helyezés első lépése a tervek szerint zajlott Kudankulamban, a reaktor teljesítményét egyelőre a maximális szint 30 százalékára növelték, majd leállították a berendezést. A következő napokban – a szükséges ellenőrzésekkel és vizsgálatokkal kísért leállások mellett – fokozatosan emelik tovább a teljesítményt ötven, hetvenöt, kilencven, majd bő három hét elteltével száz százalékra. A munkát az indiai atomfelügyelet szigorú ellenőrzése mellett végzik.

India 2017-ig 19, összesen 17,4 gigawatt teljesítményű atomreaktor építését tervezi. A befejezéséhez közeledik a kudankulami 2. számú reaktoregység felszerelése is, és ugyancsak orosz részvétellel telepítik majd a Tamil Nadu állambeli atomenergetikai központba a harmadik és a negyedik, egyenként 1000 megawattos atomerőműblokkot is. Ezek építésének meggyorsításában állapodott meg a múlt héten Manmohan Szingh indiai miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő. Utasítják országaik tisztviselőit, hogy oldják meg a nézeteltéréseket és írjanak alá megállapodást további négy reaktorblokk építéséről – közölte moszkvai tárgyalásai után a két politikus. Szergej Kirijenko, a Roszatom vezérigazgatója elmondta, hogy már létezik a két ország között egy 2010-ben aláírt atomerőmű-építési „úti terv”, igaz, jogi kérdéseket még tisztázni kell. Az elvi megállapodás értelmében 15 reaktorblokk épülne Indiában orosz segítséggel, és ebből 4-8 számára lenne hely Kudankulamban.

 

Fotó: thehindu.com


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére