Menu

Alakulóban a Hanhikivi atomerőművet építők csapata

Épül a csapat a Hanhikivi beruházáshozKialakulóban van a Finnországba tervezett Hanhikivi-1 atomerőmű-beruházásban részt vevő cégek köre.

 

A versenytárgyalások eredményeként a fő kivitelező, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernhez tartozó marketingtársaság, a Rusatom Overseas már szerződést is kötött több kulcsfontosságú alvállalkozóval.

A munkaterület kialakításáért, az építési-szerelési munkálatokért (a hosszú átfutási idővel megrendelhetőek kivételével), a szükséges anyagok és berendezések beszerzéséért, egyebek közt az épületek, utak, közművek építéséért, a projekt-előkészítésért, a mérőberendezésekért és a környezet kialakításáért a Szentpétervár mellett Szosznovij Bor-i székhellyel működő Titan-2 cégcsoport felel majd. A hosszú átfutási idővel beszerezhető, alapvető berendezések, például a nukleáris gőzfejlesztők gyártását a Roszatom gépipari vállalatára, az Atomenergomasra bízták. Ennek a cégcsoportnak a leányvállalatai állítanak majd elő különböző berendezéseket, és dolgozzák ki például a szükséges műszaki-mérnöki dokumentációt is.

A VVER nyomottvizes reaktorok fő tervezőjeként természetesen ott van a csapatban az ugyancsak Roszatomhoz tartozó Gidropressz Kísérleti Tervezőiroda, míg a nukleáris objektumok tervezésével foglalkozó, szentpétervári Atomprojekt társasággal már tavaly októberben szerződést írtak alá a Hanhikivi erőmű tervdokumentációjának elkészítéséről.

A személyzet képzésére és a létesítmény üzembe helyezésére vonatkozó szolgáltatásokról az idén fejeződnek be a tárgyalások a potenciális partnerekkel.

„A legfontosabb alvállalkozókkal megkötött szerződésekkel új szakaszba lépett a hanhikivi beruházás. Arra kértük szállítóinkat, főként a Titán-2 cégcsoportot, hogy mielőbb kezdjenek közvetlen tárgyalásokat a finn és nemzetközi vállalatokkal, azokról a munkákról, árukról és szolgáltatásokról, amelyekhez helyi alvállalkozók útján akarnak hozzájutni” – mondta Vagyim Rjabov, a Rusatom Overseas vezérigazgató-helyettese, a  Hanhikivi-projektért felelős vezető, majd hozzátette: az erőmű megrendelőjével, a Fennovoima finn vállalatcsoporttal együtt nyomon fogják követni az ilyen találkozók és egyeztetések menetét.

A Titán-2-nél mindenesetre már jelezték: megkezdték az alvállalkozók kiválasztását szolgáló mechanizmus kidolgozását, készülnek a tenderkiírások, amelyek figyelembe veszik mind az orosz, mind a finn törvényi követelményeket.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére