Menu

Feng shui szerint építenek atomerőművet

Lianyungang feng shui szerint építve
A közel kétezer éves Lianyungang - Kína egyik legszebb vidéke, turisztikai központja. Annak ellenére, hogy a környéken több tucatnyi ipari üzem működik, Lianyungang méltán lehet büszke kedvező természeti körülményeire.

 

Az itteni tengeröböl az ország egyik legtöbb halat adó halászhelye. Tengeri rákokat, tengeri káposztát, és sok egyéb, igencsak ízletes tengeri halat halásznak itt. A sekély vizeken pedig a tartomány egyetlen olyan telepét hozták létre, amelyben ritka tengeri állatokat tenyésztenek. Azért, hogy az itteni ipari üzemek sokáig üzemképesek maradjanak és a tengeröböl vize továbbra is tiszta legyen, a helyi hatóságok atomerőmű építésébe kezdtek. Lju Cszsaohua, a Jiangsu atomipari vállalat vezérigazgatójának első helyettese kiemelte: “Ilyen létesítmények építésénél nem térhetünk el az úgynevezett feng shui hagyományoktól. A legfontosabb ezek között az, hogy a közelben élővíznek kell lennie.”

Érdekes, hogy Kínában a békés atomot gyakran zöld energiatechnológiának nevezik, éppen ezért szédületes ütemben fejlesztik az atomenergetikát. Az elkövetkezendő nyolc év folyamán Kínában több reaktort fognak üzembe helyezni, mint az azt megelőző évek során. Jelenleg Kínában hat atomerőműben 14 reaktor működik, amely az ország energiaszükségletének mindössze 2 százalékát állítja elő. Ez a szám nagyon alacsony Kína számára.

A Nukleáris Világszövetség (WNA) tájékoztatása szerint Kína az utóbbi nyolc évben három energetikai blokkot helyezett üzembe, a következő nyolc év során pedig további harmincat akar építeni. Kína ezzel jelenleg az első helyen áll a világon az épülő atomreaktorokat tekintve. Az itt kidolgozott atomerőművi technológiák egyelőre nem tudják kielégíteni az ország igényeit, ezért Pekingnek döntenie kell arról, kivel szándékozik együttműködni. Atomerőműveket kulcsrakész állapotban csak néhány ország szakemberei képesek építeni: az USA, Franciaország, Japán és Oroszország. Peking hangsúlyozza: a legjobb és legkorszerűbb technológiákra van szüksége, éppen ezért nagyon érdekli őket az orosz technológia. Különösen a gyors neutronokkal működő ipari reaktorok és az úszó atomerőművek építésének lehetőségére kíváncsiak. Moszkva és Peking egyébként már együttműködik a kínai atomerőművek számára szükséges fűtőanyagok előállításában is.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére