Menu

Fennovoima – még az idén szerződne a Roszatommal

A Fennovoima még az idén szerződne a Roszatommal
A Fennovoima finn energetikai társaság még az idén szerződést akar aláírni a Roszatom orosz állami atomipari konszernnel a Hanhikivi-1 atomerőmű építéséről.

 

Erről a helsinki központú cégcsoport kommunikációs vezetője, Tiina Tigerstedt beszélt az Argumenti nyegyelji orosz hetilapnak. Szavai szerint a megállapodás „kulcsrakész” konstrukcióról szól majd, az értékéről azonban nem nyilatkozott. Az energiablokkot az AESZ-2006 típusú, 3+ generációs, nyomottvizes VVER-reaktor modernizált változatával szerelik fel. Az első VVER-reaktorokat még az 1970-es években építették, és Finnország jelentős gyakorlati tapasztalatot halmozott fel az üzemeltetésükben – mondta Tigerstedt, példaként megemlítve, hogy az állami Fortum társaság már évtizedek óta biztonságosan és jó mutatókkal működtet a loviisai atomerőműben két, ehhez a „családhoz” tartozó VVER-440-es berendezést. A finn társaság képviselője arról is beszámolt, hogy Hanhikivi-1 tervezésekor a szakemberek figyelembe vették a szélsőséges természeti jelenségek lehetőségét, így a tengerszint jelentős megemelkedésének kockázatát, a nagy hullámokat keltő viharokat és az alacsony hőmérsékletet is.

A Fennovoima és a Roszatom leányvállalata, a Rusatom Overseas az idén áprilisában lépett kapcsolatba egymással. Noha a finn cég februártól párhuzamosan tárgyalt a Toshibával is, végül az oroszokat választotta partneréül. Az elképzelések szerint a Rusatom Overseas nem egyszerűen kivitelező lesz az észak-finnországi Pyhäjoki térségébe tervezett Hanhikivi-1 erőműblokkban, hanem kész megvásárolni is a Fennovoima 34 százalékát, amely egészen februárig az E.ON tulajdona volt, de a német konszern kiszállt a vállalkozásból. Azt egyelőre nem tudni, mennyibe kerülnek a finn cég részvényei, de a becslések 1,7-2 milliárd dollárról szólnak.

A Fennovoima részvényeseinek többsége közben jóváhagyta a Roszatommal közös beruházási programot. A hatvan társtulajdonos cég közül 45 mondott igent a javaslatra – áll a társaság csütörtökön kiadott közleményében, amely szerint tovább folyik az egyeztetés az érintettek között. Az erőműépítés költségeit egyes források 5-6 milliárd dollárra, mások valamivel több mint 6 milliárd euróra becsülik. A tervek szerint a Roszatom a Fennovoima-részvénycsomagja arányában venné ki részét a befektetésből, vagyis a teljes kiadások mintegy harmadát állná. A részvényesek önköltségi áron jutnak majd hozzá az erőműben termelt áramhoz, amelyet aztán a skandináv energiapiacon, a NordPoolon értékesítenek.

Finnországban jelenleg négy atomreaktor működik – kettő Loviisában, kettő pedig Olkiliuotóban. Ezek az ország energiatermelésének csaknem harmadát adják.

 

Forrás: argumenti.ru

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére