Menu

Finnországi végső „igen” az új orosz blokk megépítésére

Finnországi végső „igen” az új orosz blokk megépítésére
2014. december 5-én a finn parlament jóváhagyta a Fennovoima cég tervét a Hanhikivi-1 atomerőmű megépítésére Pyhäjoki-ban, amely 10 éven belül üzembe is állhat.

 

A képviselők 115 „igen” és 74 „nem”ellenében szavazták meg a beruházást, amely egy 2010-ben meghozott elvi döntés kiegészítése. Az új nukleáris blokk az orosz Roszatom Vállalatcsoport által ajánlott 3+ generációs AESZ-2006 típusú lesz. A döntés egyik fontos feltétele az, hogy a projekt részvényeinek legalább 60 százalékának finn tulajdonban kell maradnia.

A Fennovoima a kormány 2010-es elvi döntésének kiegészítését kérte idén márciusban a foglalkozásügyi és gazdasági minisztériumtól.  Az eredeti beruházásról szóló döntés megszületése óta változás következett be, hiszen az orosz Roszatom Vállalatcsoport leányvállalata, a Rusatom Overseas, részesedést vásárolt a projektben.  Emellett pedig a javasolt reaktortípus az 1200 MW teljesítményű AESZ-2006 típusra változott.

A finn kormányhoz 2015. júniusig kell benyújtani a létesítési engedélyre vonatkozó kérelmet. A nukleáris blokk tervezését és a létesítésére vonatkozó engedélykérelem elkészítését a Rusatom Overseas párhuzamosan készíti. A cég beszámolója szerint a nyugati parton található Pyhäjoki telephelyen a munkálatok már szeptember közepén egy új út készítésével megindultak. 2015 és 2017 között intenzív infrastruktúra-fejlesztési munkálatokat fognak végezni jelentős talajmozgatással, valamint kiegészítő épületek kivitelezésével.

A Rusatom Overseas még ebben a hónapban megköti a fő beszállítókkal a vállalkozási szerződéseket, 2015-ben pedig tovább folytatódnak majd a tárgyalások.

 

Fotó: Yle


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére