Menu

Nem ártott a földrengés a busheri erőműnek

Nem ártott a földrengés a busheri erőműnekSzáz százalékos teljesítménnyel, probléma nélkül üzemel Iránban a busheri atomerőmű, noha erős, több halálos áldozatot is követelő földrengés rázta meg a környékét.

 

A Richter-skála szerint 5,7 erősségű földmozgások és a földrengés epicentruma a létesítménytől mintegy 60 kilométerre volt. Az erőmű orosz közreműködéssel készült, és – miként arra nemrég a Roszatom vezérigazgatója, Szergej Kirijenko is felhívta a figyelmet – orosz állami atomenergetikai konszern egyik legösszetettebb beruházása volt, olyan, amilyet még senki más sem csinált a világon. Az orosz szakemberek ugyanis egy másik cég által tervezett erőmű alapjaira és részben annak berendezései számára tervezték meg és építették fel a saját konstrukciójukat.

A létesítményen – miután egy évvel korábban szerződést kötöttek a kivitelezésről – még 1975-ben a német Siemens/KWU konszern kezdte meg a munkálatokat, de négy év elteltével, az iszlám forradalom után az NSZK is csatlakozott az Egyesült Államok által Teherán ellen meghirdetett szankciókhoz, és az építkezést befagyasztották. Miután a lakosság növekedése és az ipar, a kőolaj- és földgázkitermelés egyre több energiát követelt, 1995-ben Irán megállapodott Oroszországgal az erőmű befejezéséről, aminek koordinálását a Roszatomhoz tartozó Atomsztrojekszport társaságra bízták. Bár a projekt különböző finanszírozási és politikai problémák miatt a továbbiakban is többször elakadt, a szerződés felülvizsgálata és megújítása után, 2007-ben új lendületet kapott. A VVER-1000 típusú nyomottvizes reaktort 2011 szeptemberében kapcsolták rá az iráni elektromos hálózatra, csaknem egy évvel később elérte a maximális teljesítményt, az idén szeptemberben pedig a megrendelő használatába adták az erőművet, amely évi hétmilliárd kilowattórányi áramot termel.

 

Illusztráció: BBC

Forrás: dnu.ru


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére