Menu

Főleg Ázsiában nő az igény az atomenergiára

Főleg Ázsiában nő az igény az atomenergiára
Még akkor is, ha néhány ország le is mondott róla, tovább nő az igény az atomenergiára a világban – állapította meg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója.

 

Amano Jukija az immár 48. alkalommal megrendezett Japán atomipari fórumon kifejtette: az atomerőművet használó harminc országból tizenháromban új reaktorblokkok épülnek. A 65 építés alatt álló nukleáris erőmű kétharmada Ázsiában van – idézett egy jellemző adatot, és hozzátette: nincs ebben semmi meglepő, ha figyelembe vesszük, milyen gyorsan fejlődik az utóbbi években a földrész gazdasága.

Utalva arra, hogy a 2011. márciusi fukusimai erőmű-katasztrófa után erősödött a nukleáris ágazat negatív megítélése, Amano azt is hangoztatta, hogy a biztonság az atomenergia használatának kulcsa a jövőben. Meggyőződése szerint a következő évtizedekben is nőni fog a kereslet az atomenergia iránt, így bővülni fog a nemzetközi együttműködés is az ágazatban – mondta.

Véleményét alátámasztotta a Roszatom nemzetközi üzletfejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettesének a felszólalása is. Kirill Komarov a tokiói konferencián elmondta: az orosz állami atomkonszern 101 milliárd dolláros megrendelés-állományából 80 milliárdnyit új megrendelések tesznek ki, és a társaság jelenleg is 60 külföldi atomerőmű-beruházásról folytat tárgyalásokat vagy vesz részt a projektekre kiírt tendereken. A következő néhány évtizedben a nukleáris energetika a világgazdaság stabil fejlődésének elengedhetetlen feltétele marad – jelentette ki az orosz szakember.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére