Menu

Folytatja az együttműködést Washington és Moszkva

A feszültség ellenére a nukleáris biztonság terén folytatja az együttműködést Washington és Moszkva
A feszültség ellenére, a nukleáris biztonság terén, folytatja az együttműködést Washington és Moszkva.

 

Ernest Moniz amerikai energetikai miniszter a NAÜ 58. bécsi közgyűlésén újságíróknak nyilatkozva közölte hétfőn, hogy Moszkva és Washington jelenlegi, feszült  kapcsolatának ellenére is folytatja a két ország az együttműködést a nukleáris biztonság erősítése érdekében. Moniz példaként a dúsított urán visszaszállításának folytatását nevezte meg.

Vlagyimir Putyin orosz és George Bush amerikai elnök 2005-ös pozsonyi megállapodása értelmében a két ország visszaszállítja a korábban harmadik országnak biztosított, főleg a kísérleti reaktorokban használt magas dúsítottságú uránt, amely katonai célra, atombomba gyártására is használható. Legutoljára a vietnámi dalati kísérleti reaktorból szállítottak vissza légi úton szeptember 12-én 3,5 kg 36 százalékos dúsítottságú 235-ös izotópszámú friss üzemanyagot Oroszországba. Helyette a TVEL novoszibirszki üzeméből vittek alacsonyabb dúsítottságú uránt Vietnámba. Budapesten a KFKI kísérleti reaktor is 20 százalék alatti dúsítottságú uránt használ már néhány éve.

Összesen eddig mintegy 2,7 tonna magasan dúsított uránt szállítottak el mintegy 30 országból. Szergej Kirijenko Roszatom vezérigazgató egy korábbi nyilatkozata szerint ez a mennyiség 112 robbanófej gyártására elég.

 

Forrás: Interfax

 

Kapcsolódó linkek:

Orosz-amerikai közös projektek: jó alap a bizalom
USA: kétséges az atomreaktorok biztonsága
A NAÜ ellenzi az amerikai fűtőanyag használatát
A Roszatom aggódik az amerikai fűtőanyag ukrajnai használatának felújítása miatt
Új erőmű épül az USA-ban

 

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére