Menu

Fordulat a CSMZ-nél

Fordulat a CSMZ-nél
Veszteségesből nyereséges vállalattá vált tavaly a Csepecki Mechanikai Művek (CSMZ).

 

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern nukleáris fűtőanyagokat gyártó cégcsoportjához, a Paksi Atomerőműbe is szállító TVEL-hez tartozó társaság több mint 1,2 milliárd rubeles, vagyis csaknem ötmilliárd forintos profitot termelt 2014-ben, miközben egy évvel korábban még 335 millió rubeles vesztesége volt. Ez pénzügyi támaszt jelent ahhoz, hogy új tevékenységfajtákat fejlesszenek ki, és 2015-ben ezt is tervezik – közölte Konsztantyin Vergazov vezérigazgató.

Az udmurtföldi Glazov városában működő, egy – a második világháború alatt alapított lőszergyárból – 1946-ban létrehozott, különleges fémötvözetek gyártásával foglalkozó kombinát már tavaly is bővítette termékkínálatát: olyan fémeket fejlesztett ki, amelyekkel importot lehet kiváltani. Példaként a vezérigazgató egy különleges berendezésekben használható titánötvözetet említett meg, amely már a bevizsgáláson és a minősítésen is túljutott. „Így a minőséget és az önköltséget is az ellenőrzésünk alatt tartjuk, vagyis nem behozunk, hanem magunk gyártunk öntvényeket” – mondta Konsztantyin Vergazov.

A CSMZ kulcsszerepet játszik az orosz nukleáris fűtőanyaggyártásban és az atomiparban alkalmazott szerkezeti elemek előállításában. Cirkóniumötvözetekből, természetes és szegényített uránból, valamint kálcium fémből készít termékeket. Méghozzá nem is akármilyen minőségben. Az Oroszország 100 legjobb terméke nevű, évről évre megrendezett versenyben tavaly a termelési-műszaki kategóriában díjat nyert egy új gyártmánya, a kálciumból készült befecskendező-vezeték. A CSMZ immár a nyolcadik alkalommal kapott elismerést ezen az 1998 óta megrendezett megmérettetésen, amelyben eddig Oroszország több mint 34 ezer vállalata vett részt.


Hozzászólások

  1. hetrop

    Azért ez a kálciumból készült vezeték nagyon meredek. Kicsit lúgos lehet a befecskezendő…esetleg valami referencia? küldjétek a hetrop@yahoo.com-ra, nagyon érdekelne…

    2015 február 18. 14:41
ugrás az oldal tetejére