Menu

„Forró bejáratás” Kudankulamban

„Forró bejáratás” Kudankulamban
Megkezdődött a „forró bejáratás” az indiai kudankulami atomerőmű második energiablokkjának gőzfejlesztő egységében.

 

A munkálatokat a Nyizsnyij Novgorod-i Atomenergoprojekt és az atomerőmű-technológiát külföldre szállító Atomsztrojekszport vállalatok egyesítésével létrejött cégcsoport, a NIAEP-ASZE végzi. A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernhez tartozó társaság lesz a paksi atomerőmű bővítésének fővállalkozója is. Az indiai erőmű-beruházásokért felelős osztályvezető, Vlagyimir Szajtyijev elmondta, hogy a kudankulami reaktorblokk összes rendszerének és berendezésének komplex ellenőrzése zajlik. Ez gyakorlatilag az utolsó vizsgálat azelőtt, hogy a nukleáris fűtőanyagot a reaktorba helyeznék. Ennek eredményei alapján állítják be a reaktor és általában az erőmű technológiai rendszereinek és berendezéseinek munkáját, a technológiai folyamat vezérlését.

A kudankulami erőmű 1-es blokkját tavaly decemberben adta át a Roszatom az idei év végéig tartó garanciális üzemeltetésre a megrendelő India Atomenergetikai Társaságnak. A legkorszerűbb biztonsági követelményeknek is megfelelő létesítményt 2013-ban kapcsolták be az ország elektromos hálózatába. A második reaktoregység üzembe helyezése az idén júniusra várható.

A kundakulami erőmű építéséről még a szovjet időszakban, 1988-ban kötött szerződést Moszkva és Újdelhi, majd tíz évvel később kiegészítették a dokumentumot, és a két egyenként ezer megawattos reaktorblokkon végül 2002-ben kezdődtek meg a munkálatok. Tavaly tavasszal írták alá a kundankulami második ütemről – újabb két reaktorblokk építéséről – szóló keretszerződést, decemberben pedig szentesítették a munkálatok elindítását lehetővé tevő okmányokat is. Az orosz-indiai atomenergetikai együttműködés útiterve ennél is továbbmegy: összesen 15 nukleáris energiablokk építését irányozza elő India területén, és ebből négy-nyolc Kudankulamban lesz.

 


Hozzászólások

 1. lolajos

  Ezt a Pakson anno meghonosodott fordításban melegjáratásnak hívják

  2015 március 05. 08:24
 2. Szerkeszto
  Szerkeszto

  Valóban melegjáratás a szakkifejezés, ezért volt idézőjelben a “forró járatás”. Hiszen a nyomottvizes technika esetében a meleg is inkább forró.

  2015 március 18. 13:15
ugrás az oldal tetejére