Menu

Francia turbina lesz az Akkuyui Atomerőműben

Francia turbina lesz az Akkuyui Atomerőműben - Atomenergia info
Az Alstom Power Systems szállíthat turbinarendszereket a törökországi Akkuyuba tervezett atomerőműhöz.

 

A létesítmény kivitelezője a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern lesz, amelynek speciális, a közbeszerzéseket hirdető honlapjából derül ki, hogy az amerikai General Electric óriásvállalathoz tartozó francia társaság kapta ezt a megbízást.

A cég által gyártott Arabelle típusú gőzturbinák javítják az atomerőművek villamosenergia-termelésének gazdaságosságát és megbízhatóságát, csökkentik az építési és üzemeltetési költségeket – írja egyebek közt a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. A jelentés arról is beszámol, hogy a szerződés nettó értéke 553 millió euró. Az első blokk turbina-berendezéseit várhatóan 2021, a további három egységét pedig 2022, 2023 és 2024 áprilisáig szállítják le.

A közbeszerzési anyagokból az is kiderül, hogy az erőmű első üteméhez, azaz az első két blokkhoz, az eredetileg a Balti Atomerőműbe szánt turbinákat használják fel. A Kalinyingrád közelébe tervezett létesítménybe ugyanis szintén Arabelle berendezéseket készültek beépíteni, de a beruházást egyelőre befagyasztották.

Oroszország arra számít, hogy szoros határidőn belül építik fel az első akkuyui blokkot.

Erről Vlagyimir Putyin államfő beszélt, miután nemrég török kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal folytatott megbeszéléseket. „Értelemszerűen ez tőlünk és török partnereinktől is összehangolt lépéseket követel meg, beleértve azt is, hogy idejében megkapjuk a szükséges hozzájárulásokat, dokumentumokat és engedélyeket” – jelentette ki Putyin.

A dél-törökországi Mersin tartományba, a Földközi-tenger partvidékére tervezett, akkuyui atomerőmű megépítéséről Moszkva és Ankara 2010-ben írt alá kormányközi megállapodást. Az orosz technológiájú létesítmény lesz az első olyan atomerőmű a világon, amely build-own-operate (BOO), azaz építsd-birtokold-üzemeltesd elv alapján működik majd. Vagyis a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern beruházásában épül, és a kész reaktorok tulajdonosa, egyben üzemeltetője is a csaknem teljes egészében az orosz atomóriás leányvállalatai által létrehozott Akkuyu Nuclear társaság lesz. A beruházásba egy török konzorcium is be kíván szállni. A júniusban Moszkvában tartott Atomexpo-2017 fórumon egy három török társaságból, a Cengiz Holdingból, a Kolin Insaatból és a Kalyon Insaatból álló cégszövetség írt alá megállapodást erről az Akkuyu Nuclearral. A dokumentum azokat a feltételeket tartalmazza, amelyek mellett a török befektetők 49 százalékos tulajdonrészt vásárolnak a projektcégben. A mintegy 20 milliárd dollár értékűre becsült beruházás keretében négy, egyenként 1200 MW villamos teljesítményű, VVER típusú blokk fog megépülni.

 

Fotó: AFP – Veli Gurgah


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére