Menu

Készül a Hanhikivi atomerőmű-szerződés

Hanhikivi atomerőmű
Az év végéig szerződést írhat alá a Hanhikivi-1 atomerőmű építéséről a Fennovoima finn energetikai társaság és a Roszatom orosz állami atomkonszernhez tartozó marketingcég, a Rusatom Overseas.

 

A két vállalat megállapodott a finn társaság részvényeseinek felkínált befektetési ajánlat feltételeiről. A Fennovoima 60 finn társtulajdonosa ennek alapján hozhatja meg – október végéig – döntését a beruházásról, amelynek célja, hogy az energiablokk 2024-ben megkezdje az áramtermelést. Ezzel egy időben a két társaság egyezteti a projekt részletes ütemtervét, a finanszírozás módozatait és azt, hogy a Rusatom Overseas részvényesként 34 százalékos tulajdonrészt szerez a Fennoviomában. Ez a részvénycsomag korábban a német E.On tulajdonában volt, de a német energetikai cég az év elején megvált tőle.

A Roszatom az AESZ-2006 típusú, 1200 megawattos, nyomottvizes reaktort ajánlja az erőműbe. Oroszországban több ilyen reaktort is épít az orosz vállalatcsoport, és több külföldi megrendelése is van e típusra. Ennek egyik változatát tartalmazza a csehországi temelíni atomerőmű bővítésére kiírt tenderre a Skoda cseh nehézipari társasággal közösen benyújtott pályázata, és az AESZ-2006-tal készül indulni a Roszatom azon a tenderen is, amelyet a tervek szerint hamarosan a paksi atomerőmű újabb blokkjainak építésére ír ki a magyar kormány.

A Hanhikivi-1 erőműblokk az észak-finnországi Pyhäjoki térségében épül majd, ahol a felmérések szerint a lakosság kétharmada támogatja a beruházást. Az építés költségeit egyes források 5-6 milliárd dollárra, mások valamivel több mint 6 milliárd euróra becsülik. Az elképzelések szerint a Roszatom a Fennovoima-részvénycsomagja arányában veszi ki részét a befektetésekből, vagyis a teljes kiadások mintegy harmadát állja. A részvényesek önköltségi áron jutnak majd hozzá az erőműben termelt áramhoz, amelyet aztán a skandináv energiapiacon, a NordPoolon értékesítenek. A Roszatom ugyancsak így kíván gondoskodni befektetésének megtérüléséről. Noha eddig nem foglalkozott energiakereskedelemmel, számításai szerint a beruházás annak ellenére kifizetődik, hogy folyamatosan változnak az energiaárak. A Hanhikivi erőműben ugyanis a piaci átlagárnál olcsóbban lehet áramot előállítani.

Alekszandr Ignatyuk, az Energokapital befektetőcsoport elemzési igazgatója szerint a finnek választása elsősorban erőmű-biztonsági megfontolásokból esett a Roszatomra, Dmitrij Kumanovszkij, a szentpétervári LMSZ befektetési társaság elemzőrészlegének vezetője pedig úgy véli, az orosz konzorcium nemcsak azért száll be az erőműtársaság tőkéjébe, mert biztosítani akarja a befektetés megtérülését, hanem azt is jelzi, hogy kész osztozni a megrendelővel a projekt kockázataiban. A finnek pedig biztosak lehetnek abban, hogy a Hanhikivi-1 blokk határidőre, hatékonyan és üzembiztos minőségben épül meg – mondta.

 

Fotó: fennovoima.fi


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére