Menu

Hat milliárd euró a cseh iparnak

MIR-1200 - a cseh TemelínbenAmennyiben a cseh-orosz konzorcium nyeri a temelíni atomerőmű bővítésére kiírt tendert, akkor a cseh ipar 156 milliárd korona (6 milliárd euró) értékű befektetésre számíthat - jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök Petr Necas cseh kormányfővel folytatott tárgyalásai után.

 

A CTK cseh hírügynökség a hétfői találkozóról beszámolva idézi Dimitrij Medvegyev azon kijelentését, amely szerint az orosz kormányfő meggyőződése szerint a temelíni atomerőmű bővítésére kiírt tender esetében a döntés “átlátható és objektív” lesz. Necas válaszul megerősítette ebben orosz kollégáját, és a találkozót követően hangsúlyozta: “a tender átlátható lesz, és a legjobb ajánlattevő lesz a tender győztese”. “Amennyiben mi nyerjük a tendert, úgy a cseh partnerek, a cseh ipar 6 milliárd euró értékű befektetést nyer vele” –  jelentette be Medvegyev.

Egy ilyen pályázatra benyújtott ajánlat három részből áll. Az első a kereskedelmi ajánlat, a második a műszaki paramétereket tárgyalja, a harmadik pedig a nukleáris üzemanyagra vonatkozó rész. A dokumentum technikai része a legnagyobb, mintegy 24 kötetet tartalmaz, melyekben a felajánlott atomerőmű projekt részletes leírása, és a folyamat végrehajtásának tervezett menete található. Összességében, az irat kiterjedése csaknem 80 ezer oldal, becslések szerint a tömege közel 1 tonna. A pályázatok benyújtásáig akár száznál is több szakértő vesz részt az előkészítő munkálatokban.

Mint ismeretes, a temelíni atomerőmű bővítésére kiírt tenderen már csak két pályázó vetélkedik egymással: az amerikai Westinghouse és a cseh-orosz MIR.1200 konzorcium, miután a francia Arevát kizárták a versenyből a pályázók közül, mert nem teljesítette a kiírás feltételeit.

 

Fotó: allforpower.cz

 

Kapcsolódó cikkeink:

Vita Temelínről
MIR-1200 – az új orosz reaktor
Javíthatnak a temelíni orosz ajánlaton
Verseny Temelínért
Prága politikamentes tendert ígér
Közös céggel Temelínért


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére