Menu

Orosz segítséggel hosszabbít az örmény erőmű

Hosszabít az örmény atomerőműA Roszatom örmény szakemberek közreműködésével lát munkához annak érekében, hogy tíz évvel, 2026-ig meghosszabbítsák a kaukázusi ország egyetlen atomerőművének üzemidejét.

 

Ezt Vlagyimir Putyin orosz államfő jelentette be 2013. szeptember 3-án, miután Moszkvában örmény kollégájával, Szerzs Szarkszjannal tárgyalt – egyebek közt a gazdasági együttműködésről. A megbeszélésekről kiadott közlemény egy új atomerőmű építésének fontosságát is hangsúlyozza. Az Örmény Atomerőmű az egyetlen ilyen létesítmény a régióban, Jerevántól mindössze harminc kilométerre működik. 1980-ban adták át, 1989 márciusában, a 25 ezer emberéletet követelő szpitaki földrengés után azonban leállították. 1995 novemberében az Örményországot sújtó energiaválság miatt kénytelenek volta újra üzembe helyezni. A szakértők szerint a létesítmény 2016-ig működhetne, az Európai Unió azonban a bezárását sürgeti.

„Örményország és Oroszország továbbra is együttműködnek a nukleáris energia területén. A Roszatom és az örmény szakértők megállapodtak abban, hogy összpontosítani kell és erőfeszítéseket tenni a projekt végrehajtása érdekében. Ezért meghosszabítottuk az örmény atomerőmű működését 10 évvel.“ – nyilatkozta Putyin a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek.

Az örmény atomerőmű alig harminc kilométerre helyezkedik el a fővárostól, a 1,1 millió lakost számláló Jerevántól. 1973-ban kezdték építeni, és 1979-re már működésbe is lépett. Építésénél egy külön várost (Metsamor) is létrehoztak a 10 ezer munkás számára, akik a reaktorokon dolgoztak. Az ország áramszükségletének 40 százalékát biztosítja, ezért nem haljandó a kormány lemondani róla.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére