Menu

Hosszabbíthatnak Bulgáriában

Hosszabíthatnak Bulgáriában
Bulgária meghosszabbítaná a kozloduji atomerőmű (képünkön) blokkjainak működését.

 

Az 1974-ben megnyitott létesítmény hat reaktora közül már csak kettő működik – egyenként ezer megawattos teljesítménnyel. 2017-ben és 2019-ben azonban ezek üzemideje is lejár. Ugyanakkor az EDF francia energetikai társaság és a Roszatom orosz atomenergetikai konszernhez tartozó Roszenergoatom bevonásával elvégzett szakértői vizsgálat azt mutatja, hogy a szovjet technológiával épült blokkokat további húsz, aztán még tíz évig használni lehet. Az ezzel kapcsolatos munkálatok 2017-ig 200 millió euróba kerülnek, és 2023-ig, a berendezések lecseréléséhez is szükség lesz még ekkora összegre.

Szófia tervei között az is szerepel, hogy egy hetedik reaktorblokkot építenek Kozlodujban, és már meg is kezdődtek erről a konzultációk a japán Toshibával, amelynek amerikai vállalata, a Westinghouse lehetne a generálkivitelező. Ha az Európai Bizottság is áldását adja a projektre, akkor már 2016-ben elkezdődhetnének a munkálatok, ám a bolgár atomfelügyelet vezetője kevéssé tartja valószínűnek ezt az időpontot. Lucsezar Kosztov az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy szerinte több idő kell ehhez. Nyomban megadná viszont az engedélyt a bolgár szakhatóság a belenei atomerőmű félbehagyott építkezésének folytatásához. A két blokk műszaki értékelése befejeződött, mégpedig nemzetközi szervezetek szakértőinek részvételével, és – noha ez nem volt kötelező – a fukusimai reaktorkatasztrófa utáni európai uniós stresszteszteknek is alávetették a létesítményt, amely jó pontszámot kapott. Világosan kiderült, hogy korszerű a belenei beruházás, amely a hatékonyságát már bizonyított VVER-1000 típusú rektorokon alapul, és egy sor korszerűsített biztonsági és fűtőanyag-kezelési megoldást is alkalmazna – mondta Kosztov.

A belenei atomerőműre még 2005-ben meghirdetett tendert a Roszatom leányvállalata, az Atomsztrojekszport nyerte meg. A 2008 januárjában aláírt kivitelezési szerződés értelmében az orosz cég két, egyenként ezer megawattos, korszerű, az Európai Unió által is biztonságosnak minősített, harmadik generációs reaktorral szerelte volna fel a létesítményt. A 2009-es parlamenti választások után Szófiában hatalomra került konzervatív kormány azonban hivatalosan gazdaságossági megfontolásokra hivatkozva, más hírek szerint viszont elsősorban az Oroszországtól való energiafüggőség erősödése miatti nyugati aggodalmak hatására, 2010-ben befagyasztotta, majd 2012 márciusában le is állította a beruházást. Az Atomsztrojekszport a már elvégzett munkákért egymilliárd eurós kártérítést követel Bulgáriától.

 

Fotó: wikipedia


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére