Menu

Indiában már termel az új orosz blokk

Indiában már termel az új orosz blokk
A terveknek megfelelően Indiában 2014 utolsó napján a Kudankulam 1. VVER-1000 típusú blokk megkezdte kereskedelmi üzemét.

 

Szakértők emlékeztetnek rá, hogy a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern a blokk sikeres kereskedelmi üzemével is bizonyítja, hogy olyan technológiai tudással rendelkezik, amely teljes mértékben kielégíti a fukushimai atomerőmű-baleset tapasztalatai alapján kidolgozott és bevezetett új nukleáris biztonsági elveket és követelményeket is.

A blokk India déli villamosenergia-hálózatához csatlakozik, az általa termelt villamos energiát 5 államban használják fel: Tamil Nadu (56%), Karnataka (22%), Kerala (13%), Andhra Pradesh (5%) és Puducherry (3%) százalékkal részesedik. Az erőmű megléte segít az indiai energiahiány csökkentésében. A blokkon 2013. július 13-án indították be a láncreakciót, az első hálózatra csatlakozás pedig ez év október 22-én történt. Azóta elvégezték az összes szükséges műszaki vizsgálatot és beszereztek minden feltételként szabott hatósági jóváhagyást. A Kudankulam 2-es blokk várhatóan 2015 áprilisában fogja elérni az első kritikusságot, ami azt jelenti, hogy megkezdődik a láncreakció a reaktorban.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Oroszország összesen 24 atomerőművi blokkot építhet Indiában
A Roszatom Indiában folytatja a kudankulami erőmű kiépítését


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére