Menu

Indulásra kész Kudankulamban a második erőműblokk

Indulásra kész Kudankulamban a második erőműblokk
Még az idén beindítják az indiai kudankulami atomerőmű 2. számú reaktorblokkját, amely orosz technológiával, a Roszatom részvételével épül.

 

Az orosz állami atomenergetikai konszern azt tervezi, hogy ezt a lépést már a nyáron megteszik – jelentette ki a társaság vezérigazgató-helyettese, Alekszandr Loksin, de hozzátette: a menetrend végül is az indiai féltől függ. Az építkezés tulajdonképpen már befejeződött, a berendezések beállítása zajlik. Tavasszal lezárult az úgynevezett „forró bejáratás”, vagyis az erőműblokk összes rendszerének komplex ellenőrzése. Ez gyakorlatilag az utolsó vizsgálat azelőtt, hogy a nukleáris fűtőanyagot a reaktorba helyeznék.

A kudankulami erőmű 1-es blokkját tavaly decemberben adta át a Roszatom az idei év végéig tartó garanciális üzemeltetésre a megrendelő India Atomenergetikai Társaságnak, a NPCIL-nek. A létesítményt 2013-ban kapcsolták be az ország elektromos hálózatába. Ez jelenleg India legnagyobb teljesítményű és egyben legbiztonságosabb atomerőműve, amely a legkorszerűbb biztonsági elvárásoknak is megfelel.

A kundakulami erőmű építéséről még a szovjet időszakban, 1988-ban kötött szerződést Moszkva és Újdelhi, majd tíz évvel később kiegészítették a dokumentumot, és a két, egyenként ezer megawattos reaktorblokkon végül 2002-ben kezdődtek meg a munkálatok. India és Oroszország tavaly tavasszal írta alá a kundankulami második ütemről – a 3. és a 4. számú reaktorblokk építéséről – szóló keretszerződést, decemberben pedig szentesítették a munkálatok elindítását lehetővé tevő okmányokat is.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére