Menu

Innovációs fejlesztések Ganz EEG Kft.-nél

Ganz fejlesztésekKormányzati források igénybevételével valósíthatja meg a Ganz EEG Kft. két új, különleges feladatra szolgáló vízgépének fejlesztését.

 

A vállalat egy innovatív konténeres mini vízi erőművet és egy többfunkciós turbina-szivattyút fejleszthet ki pályázati pénzek felhasználásával. Az Új Széchenyi Terv keretében a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap társfinanszírozásával az összesen 738 millió forint értékű projekthez mintegy 184,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kap a vállalat. A pénzt a konténeres mini vízi erőmű prototípusának megépítése mellett egy többfunkciós turbina-szivattyú gépegység üzemi jellemzőinek szimulációjára és egy valós modell mérésére fordítja a Ganz.

Az új mini vízi erőmű olyan távoli hegyvidéki területek áramellátásárnak gyors és gazdaságos megoldására szolgál, ahol a nagy távolságok miatt nem gazdaságos, illetve nem várható belátható időn belül a villamosítás. A szabvány méretű konténerbe szerelt kompakt mini vízi erőmű előnye, hogy könnyen a helyszínre szállítható és ezután rövid időn belül üzembe helyezhető, mert nem igényel mélyépítést, nem kell külön gépház ‒ és egy műholdas rendszer segítségével a gyors beüzemelés után ‒ távirányítással működtethető. A konténerben egy vízszintes tengelyű, közepes teljesítményű Francis turbina és a hozzákapcsolt generátor, valamint szabályozóegységekből álló rendszer található, amely 400 voltos 3 fázisú 50 hertzes villamos energiát szolgáltat. A mini vízi erőmű 500 KW-os termeléséhez 60-65 m-es esésmagasság és másodperecenként 1 m3-t megközelítő vízmennyiség szükséges. Az új fejlesztésű termékcsalád 200-2000 KW villamos teljesítmény leadására lesz képes.

A másik termék, a többfunkciós turbina-szivattyú felhasználási területe a folyók mellékágainál és az árapasztó tározóknál jelentkezik. A vízszintszabályozás során a mellékág vagy a víztározó apasztásakor a berendezés turbinaként üzemel, a tározó töltésekor pedig szivattyúként működik. A „kettő az egyben” gép gyártási költsége alacsonyabb és csökken a helyszíni műtárgyépítési költség is. Ez az innovációs termék sem szerepel a nagy sorozatban, egységtermékeket előállító vízgépgyártó vállalatok kínálatában, csakúgy, ahogy konténeres mini vízi erőművet sem gyárt senki jelenleg a piacon.

A prototípus várhatóan az év közepére készül el, a turbina-szivattyú projekt pedig 2015 elején fejeződik be. A konténeres mini vízi erőmű iránt máris nagy az érdeklődés, közép-ázsiai országok mellett Oroszország, Törökország is érdeklődik e termék iránt. Miután a világ számos más országában is vannak olyan gyéren lakott, távoli hegyvidéki területek, ahol gazdaságos és gyorsan megtérülő befektetés a településeket és a helyi üzemeket vagy bányákat ellátó konténeres erőmű, ezért várhatóan máshonnan is érkezik majd megrendelés. A Ganz EEG Kft. budapesti, Kőbányai úti gyára képes akár havi egy konténeres mini vízi erőművet gyártani. A turbina-szivattyúknak a folyószabályozásban, árvízvédelemben, illetve vízgazdálkodásban lehet meghatározó szerepe.

Az idén 170 éves Ganz vízgépgyártó hagyományait folytató Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. 2008-ban alakult, a Ganz Holding Zrt. és Atomenergomas Nyrt. tulajdonában álló magyar-orosz vegyesvállalat. Az elmúlt években az orosz piacra gyártott atomerőművi átrakóberendezések és erőművi szivattyúk mellett a Ganz EEG Kft. a világ más részébe is szállít közepes- és nagyméretű szivattyúkat. Mindhárom fő turbinatípus (Pelton, Francis és Kaplan), valamint olajipari berendezések is szerepelnek a kínálatában. A cég jelentős tervezési tapasztalattal, technológiai és gyártókapacitással és különleges vízgépes próbateremmel is rendelkezik budapesti, Kőbányai úton lévő gyárában és a várakozások szerint egyik meghatározó beszállítója lehet az új paksi atomerőmű beruházásnak.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére