Menu

Japánok és franciák építhetnek atomerőművet Sinopban

Sinopban atomerőművet építenek
Japán-francia konzorcium építhet atomerőművet, mert megnyerték azt a tendert, amelyet második atomerőművének építésére hirdetett meg Törökország - jelentették be hivatalosan is Ankarában, ahol Abe Shinzo japán kormányfő látogatásán már alá is írták az erről szóló szerződést.

 

Ennek értelmében a Mitsubishi Heavy Industries és az Areva francia atomipari társaság közös cége, az ATMEA, valamint az ugyancsak japán Itochu kereskedőház és  “üzemeltetőként”  a francia GDF Suez vesz részt a 22 milliárd dollár értékűre becsült beruházásban. A tervek szerint négy, összesen 4500-5000 megawatt teljesítményű reaktor épül a Fekete-tenger partján fekvő Sinopban. Az építkezés várhatóan 2017-ben kezdődik, az első energiablokkot 2023-ban készülnek üzembe helyezni. Ez lesz a második török atomerőmű. Az elsőt Akkuyuban a Roszatom orosz állami atomipari konszernhez tartozó cégek építik, és ők lesznek a létesítmény tulajdonosai, valamint az üzemeltetői is, a harmadikra pedig még nem írták ki a tendert. Törökország energiaellátása jelenleg 97 százalékban importált kőolajra és gázra épül, tavaly erre 60 milliárd dollárt költött az ország, amelynek energiaigénye az előrejelzések szerint 10-15 év alatt megkétszereződik. Az ankarai kormány ezeken az arányokon akar változtatni atomerőmű-építési programjával.

 

Az már csak érdekes tény, hogy a török miniszterelnök a szerződés aláírásakor az újságíróknak azt mondta őszintén reméli, hogy mivel Japán már adott otthont egy olimpiának visszavonja jelöltségét, így Törökország is nagyobb eséllyel pályázhat a játékok helyszínére. Sőt a miniszterek abban is egyetértettek, hogy a török és japán zászló kiegészíti egymást, hiszen a napnak, a holdnak és a csillagoknak szükségük van egymásra.

 

Forrás: Anatolia News Agency

Fotó: hurriyetdailynews.com

 

Kapcsolódó cikkeink:

Japán-franci győzelem Sinopban


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére