Menu

Jó kilátások a Roszatom előtt

Roszatom
A Roszatomnak jelenleg húsz külföldi atomrektor építésére van megbízása, de tárgyalásokat folytat még mintegy negyven további energiablokkról, és reményei szerint ezek közül legalább minden második a szerződéskötésig is eljut – tájékoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnököt Szergej Kirijenko, az orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója.

 

Noha a fukusimai rektorbaleset után a piac visszaesett, a Roszatom meg tudta duplázni külföldi megrendelésállományát, mégpedig úgy, hogy a növekedés nem ment a biztonság rovására, minden ilyen mutató javult – büszkélkedett a cégcsoport vezetője, és gyors leltárral is szolgált az államfőnek. Kínában, ahol az orosz szakemberek már két reaktorblokkot adtak át a tianwani atomerőműben, újabb kettő létesítésére kaptak megbízást, pedig a verseny kíméletlen, hiszen Peking maga is képes atomerőmű-építésre és amerikai, valamint francia cégekkel is együttműködik ezen a területen. India megerősítette, hogy tartja magát ahhoz a reaktorépítési menetrendhez, amelyet Putyin újdelhi látogatása idején szentesítettek, Vietnammal négy energiablokk szállításáról kötöttek szerződést, Törökországban pedig megkezdődtek az akkuyui építkezés előkészületei – sorolta Kirijenko. Beszámolt arról is, hogy tavaly az iráni Busherben átadtak a megrendelőnek, az indiai Kudankulamban pedig beindítottak egy reaktort, de megindultak a két újabb kínai blokk, valamint a Belorusz Atomerőmű alapozási munkálatai is, Jordániában – az ottani tendergyőzelem után – pedig az infrastruktúra kialakítása kezdődött meg.

A finnországi Hanhikivi-1 atomerőmű építésére elnyert megbízást az orosz gazdaság számára „rendkívül hasznosnak” nevezte a Roszatom-vezér, még akkor is, ha – mint az Putyin megjegyezte – ezzel bizonyos szempontból konkurenciát teremtenek a Gazprom orosz gázipari társaságnak az észak-európai országban. Számokat nem említett ugyan, de hangoztatta: tekintélyes az építési költség, minden berendezést orosz vállalatok gyártanak, a fűtőanyag-szállításra is szerződést kötöttek, az újgenerációs erőmű pedig garantáltan legalább hatvan, de valójában inkább nyolcvan évig üzemelhet majd. Működésének ideje alatt az árának kétszeresét hozhatja még további bevételként a létesítmény, vagyis a megállapodás „óriási exportlehetőségeket nyit meg” – érvelt Kirijenko. Ráadásul – mivel a Roszatom részesedést készül vásárolni az építtető finn társaságból, a Fennovoimából – az osztalék mellett az ott termelt olcsó áram is bevételi forrást jelent az orosz atomenergetikai konszernnek.

A Roszatom első embere egyszersmind arra is ígéretet tett, hogy az idén Oroszországban „szovjet tempóban” helyeznek üzembe atomerőműveket. Már megkezdték az új belojarszki reaktor beindítását, de üzembe helyeznek egy-egy energiablokkot a rosztovi és a novovoronyezsi erőműben is – mondta.

Az uránbányászat növelését is tervezi a Roszatom. Kirijenko azt közölte Putyinnal, hogy a közelmúltig évi 3-3,2 ezer tonnát kitevő kitermelés 2015-ben közel a háromszorosára, csaknem 8 és félezerre bővülhet, és „egészen más lesz az önköltség is.”


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére