Menu

Jól halad az orosz-finn beruházás előkészítése

Jól halad az orosz-finn beruházás előkészítése
Az oroszországi Rusatom Overseas, valamint a nukleáris tervező és kutató Atomprojekt cég megállapodást írt alá a finn Fennovoima számára a Pyhäjoki telephelyen építendő Hanhikivi-1 orosz 3+ generációs blokk tervezési dokumentációjának az elkészítésére.

 

A Roszatom Állami Atomenergetikai Vállalatcsoport leányvállalata, a Rusatom Overseas tájékoztatása szerint ez a megállapodás része annak a 3+ generációs 1200 MW teljesítményű blokk építésével kapcsolatos orosz-finn szerződésnek, amelyet még 2013 végén a Rusatom Overseas és a Fennovoima kötött. Az Atomprojekt által elkészítendő tervezési dokumentációra feltétlenül szükség van a finn nukleáris hatóságnak kötelezően benyújtandó létesítési engedélykérelemhez. Az új blokk várhatóan 2024-ben kezdheti meg a kereskedelmi üzemét.

A Rusatom Overseas bejelentése szerint a Fennovoima cég terveiben az szerepel, hogy a tervezési dokumentációt már 2015 vége előtt benyújtanák az illetékes hatóságoknak. A Hanhikivi-1 blokk referenciablokkja az AESZ-2006 típusú blokk, amelyet a Leningrád-2 projekt I-II. blokkjában is alkalmaznak. Jelenlegi információk szerint a Leningrád-2 I. blokkja már 2015-ben megkezdheti a működését. A projekt magyar vonatkozása, hogy ilyen típusú blokk lesz a hazánkban építendő két új, orosz típusú blokk is, emellett pedig ilyen blokkokat kap a fehérorosz atomerőmű is.

Az AESZ-2006 típusú 3+ generációs orosz reaktor jól demonstrálja az aktív és a passzív nukleáris biztonságvédelmi rendszerek, berendezések optimális kombinációját. A passzív rendszerek emberi beavatkozás és villamosenergia-betáplálás nélkül is képesek biztonságosan kezelni egy üzemzavari helyzetet és 72 órán keresztül ellátni a blokk teljes hűtését. Emellett pedig például az aktív, egyenként 100 százalékos kapacitással rendelkező biztonsági rendszereket négy, egymástól független csatornába helyezik el, ezáltal megvalósul a biztonságvédelmi rendszerek fizikai szeparációja is.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére