Menu

Jordániában is a Roszatom épít erőművet

Jordániában is erőművet épít a Roszatom
Kormányközi együttműködési megállapodást kötött Jordánia és Oroszország az arab állam első atomerőművének építéséről és üzemeltetéséről.

 

A dokumentumot 2015. március 24-én, kedden írta alá Haled Tukan, a jordániai atomenergetikai bizottság elnöke és Szergej Kirijenko, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója. „A magunk részéről minden tapasztalatunkat felhasználjuk ahhoz, hogy a legkorszerűbb és legbiztonságosabb atomerőművet építsük fel” – hangoztatta Kirijenko.

A tervek szerint 2022-ig kell elkészülnie a létesítménynek, amelyben két, egyenként ezer megawattos reaktor üzemel majd. Ilyen berendezés az indiai Kudankulam erőművének első blokkjában már sikeresen működik – áll a Roszatom közleményében. A megállapodás értelmében az orosz atomóriás azt is vállalja, hogy fűtőanyaggal látja el a reaktorokat, a kiégett fűtőelemeket pedig visszaszállítják Oroszországba. De a két fél együttműködik a jordániai nukleáris infrastruktúra kiépítésében is, és közösen dolgoznak azon, hogy az arab ország közvéleménye elfogadja az atomenergiát.

A most aláírt dokumentum arról is rendelkezik, hogy az atomerőmű megrendelőjeként, üzemeltetőjeként a létesítmény és az ott termelt energia tulajdonosaként egy projekttársaságot hoznak létre. Kirijenko pedig közölte: a Roszatom kész bekapcsolódni a mintegy 10 milliárd dolláros beruházás finanszírozásába is.

Korábban, Haled Tukant idézve a Bloomberg amerikai üzleti hírügynökség arról számolt be, hogy a költségek 49,9 százalékát az orosz atomkonszern állja. Mint Leoš Tomíček, a Roszatomhoz tartozó marketingtársaság, a Rusatom Overseas alelnöke közölte, vizsgálják a lehetőségét annak, hogy Amman kérésére a cég beszáll a projekttársaságba, amely megépíti az erőművet és a tulajdonosa is lesz. Hasonló együttműködésre már van példa Finnországban – tette hozzá Tomíček, a Hanhikivi-1 atomerőmű-beruházásra utalva. A hírek szerint a közös társaságban 51 százalék maradna a hasemita királyság tulajdonában.

A 2011-ben kiírt jordániai atomerőmű-tender győztesévé 2013-ban nyilvánították a Roszatomot. A megbízásra a francia Areva és a japán Mitsubishi Heavy Industries konzorciuma, az ATMEA is pályázott. Egy az előzetes szerződést már tavaly szeptemberben megkötötte az erőműről a Roszatom és Jordánia. Ez egyebek közt az energiapiac elemzéséről, az építési helyszín előkészítéséről és a környezetvédelmi hatástanulmány elkészítéséről szól. Tavaly nyáron Dzsomart Alijev, a Rusatom Overseas vezérigazgatója azt mondta, hogy Ammannal két megállapodás aláírása várható. Az egyik a két kormány között születik meg, a másik pedig a projektfejlesztésről szól, vagyis magában foglalja, hogy a Rusatom Overseas a következő másfél-két évben kutatásokat, felméréseket végez és előkészíti az építkezést, amelyről a tervek szerint 2016-ban szentesítenek egy újabb szerződést.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére