Menu

Jövő márciusban megkezdődhet az orosz tulajdonú török atomerőmű építése

Jövő márciusban megkezdődhet az orosz tulajdonú török atomerőmű építése
A Roszatom 2015 márciusában hozzá kíván kezdeni a törökországi Akkuyu atomerőmű építéséhez – jelentette be Szergej Kirijenko, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója.

 

Ennek fetételeként a török környezetvédelmi és várostervezési minisztérium jóváhagyta az Akkuyu atomerőmű környezeti hatástanulmányát. Kirijenko ugyanakkor elmondta, hogy az orosz fél eddig még nem kapta meg a 18 százalékos adókedvezményt a török kormánytól, ugyanakkor Recep Erdogan török kormányfő ígéretet tett arra, hogy meg fogják oldani ezt a kérdést.

Oroszország és Törökország 2010 májusában írt alá megállapodást az Akkuyu atomerőmű építéséről. A tervek szerint négy, 1200 MW teljesítményű 3+ generációs nyomottvizes blokk fog megépülni a telephelyen, 60 éves garantált üzemidővel. Az első blokk 2021-ban kezdheti meg a villamosenergia-termelést. A jövőben határozat születhet arról, hogy a projekt 49 százalékát kitevő részét befektetőknek adják el, 51 százalékának azonban továbbra is az orosz fél tulajdonában kell maradnia.

Kirijenko elmondta azt is, hogy számos adózási kérdésben már megállapodtak a török féllel, de az év végéig a villanyáram garantált megvásárlásáról is egyezségre kell jutniuk. A BOO-kontrukciónak (build-own-operate) megfelelően a Roszatom vállalatai nemcsak felépítik az erőművet, amely orosz tulajdont képez, hanem az üzemeltető is az orosz fél lesz. A török állam garantálja a villamos energia kölcsönösen egyeztetett áron történő megvásárlását. Kirijenko nem zárta ki, hogy Oroszország még egy erőművet épít, bár erről nem folynak egyelőre tárgyalások. Akkuyu után a következő törökországi erőművet egy japán-francia konzorcium építi.

Az Akkuyu atomerőmű most elfogadott környezeti hatástanulmánya 5500 oldalas dokumentáció, amely környezetvédelmi és társadalmi-gazdasági szempontok alapján elemzi a Földközi-tenger partjára tervezett beruházás lehetséges hatásait. A tanulmány összefoglalja a beruházás céljait és annak tartalmát, megindokolja a telephelyválasztás megalapozottságát, ismerteti a terv szociális-gazdasági jelentőségét, jellemzi a fizikai, biológiai és szociális-gazdasági körülményeket is. A dokumentáció részletesen ismerteti és elemzi a telephely térségének szeizmológiai adatait, a tengervíz hőmérsékletét, a hulladékkezelés lehetőségeit, valamint az erőmű közelében lévő mezőgazdasági földek és az atomerőmű térségében lévő levegő, víz és talaj állapotát is.

Az akkuyui létesítmény lesz az első olyan atomerőmű a világon, amely BOO-elv alapján működik majd a jövőben, a külföldi atomerőmű tulajdonosa az orosz fél lesz. A projektben a Roszenergoatom, Atomsztrojexport, az Inter RAO, az Atomenergoremont, Atomtyehenergo és a Rusatom Overseas is részt vesz.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére