Menu

Jövőre indulhat Olkiluotóban az EPR-blokk

A finnországi Olkiluotóban épülő francia, EPR típusú atomerőművi blokkon megkezdték a berendezések hideg tesztelését. Az új finn blokk várhatóan 2018-ban kezdheti meg működését.

 

A hideg teszt előtt meghatározott vizsgálatokat kell elvégezni annak igazolására, hogy a blokk berendezéseit és rendszereit a terveknek megfelelően építették be és azok készen állnak a tesztüzemre. Mindenekelőtt a primer kör hermetikus zártságát ellenőrizik és igazolják.

A mindenre kiterjedő részletes vizsgálatok négy hét alatt fejeződhetnek be különböző nyomásszinteken. A fő keringtető szivattyúkat azután indítják majd be, hogy a vizsgálatokkal igazolták a primer kör tömörségét. A megfelelő eredményű tesztek után várhatóan ősszel jön az újabb nagy mérföldkő, a forrójáratási tesztek elvégzése. Ha ez is sikeresen zárul, akkor 2018 elején megkérhető az üzemeltetési engedély. Az EPR típusú blokkot 2005-ben kezdték el építeni, de az először kitűzött 2009-es befejezési időpontot már többször módosították, miután számos technológiai, majd utóbb finanszírozási probléma merült fel.

Finnországban közben épül egy orosz, VVER-1200-as típusú blokk. A Hanhikivi-1 atomerőmű várhatóan 2024-ben kezdheti majd meg kereskedelmi üzemét.

A franciaországi Flamanville-ben 2007-óta épülő EPR-blokk az olkiluotóihoz hasonlóan 2018-ban kezdheti meg az üzemelést. Míg a kínai Taishan 1. EPR típusú blokk 2017 második felében, a második blokk pedig 2018 első felében kezdheti meg a működést.

 

Fotó: TVO


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére