Menu

Már jövőre kezdenék a busheri erőmű bővítését

Már jövőre kezdenék a busheri erőmű bővítésétIrán azt tervezi, hogy már 2015-ben hozzálát a busheri atomerőmű bővítéséhez. Erről az ország atomenergetikai szervezetének első embere, Ali Akbar Szalehi beszélt, és hozzátette: az építkezés körülbelül nyolc évig tartana.

 

Szavai szerint Teherán négy újabb reaktor építéséről tárgyal Oroszországgal. Az egyetlen iráni atomerőmű, a busheri első energiablokkját a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern szakemberei fejezték be és adták át tavaly ősszel a megrendelőnek. Ám a reaktor – amelyet előírt munkálatok elvégzése és a fűtőanyag teljes feltöltése céljából most két hónapra leállítottak – egyelőre garanciális üzemmódban működik, „iparszerű használatra” várhatóan 2015-ben bocsátják az irániak rendelkezésére.

A létesítményen – miután egy évvel korábban szerződést kötöttek a kivitelezésről – még 1975-ben a német Siemens/KWU konszern kezdte meg a munkálatokat, de négy év elteltével, az iszlám forradalom után az NSZK is csatlakozott az Egyesült Államok által Teherán ellen meghirdetett szankciókhoz, és az építkezést befagyasztották. Mivel a lakosság növekedése és az ipar, a kőolaj- és földgázkitermelés egyre több energiát követelt, 1995-ben Irán megállapodást kötött Oroszországgal az erőmű befejezéséről, aminek koordinálását a Roszatomhoz tartozó Atomsztrojekszport társaságra bízták. Bár a projekt különböző finanszírozási és politikai problémák miatt a továbbiakban is többször elakadt, a szerződés felülvizsgálata és megújítása után, 2007-ben új lendületet kapott. A VVER-1000 típusú nyomottvizes reaktort 2011 szeptemberében kapcsolták rá az iráni elektromos hálózatra, csaknem egy évvel később elérte a maximális teljesítményt, tavaly szeptemberben pedig a megrendelő használatába adták az erőművet, amely évi hétmilliárd kilowattórányi áramot termel.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére