Menu

Két év kell a Roszatomnak a VVER-blokk brit típusengedélyéhez

Két év kell a Roszatomnak a VVER-blokk brit típusengedélyéhez

A Roszatomnak két év szükséges a nyomottvizes (VVER) orosz blokktípus Nagy-Britanniában történő engedélyeztetéséhez, miután a Roszatom állami konszern továbbra is érdekelt a várható angliai fejlesztésekben.

 

Erről Szergej Kirijenko, az orosz atomenergetikai nagyvállalat vezérigazgatója beszélt az újságíróknak. Krijenko jelezte, hogy az orosz atomenergetikai ipar számára vonzó lehetőséget jelent a Nagy-Britannia által felkínált konstrukció, amely alapán a kivitekezőtől előre megálapodott áron veszik át az áramot.

Jelenleg Nagy-Britanniában 16 erőművi blokk működik mintegy 10 ezer MW összteljesítménnyel. Többségük továbbfejlesztett gázhűtésű (AGR) típus. A világon a jelenleg legelterjedtebb nyomottvizes típusból (PWR) csak egy van a működő erőművek között, viszont Nagy-Brittania mintegy 16 ezer MW új atomerőművi kapacitást kíván beépíteni az elkövetkező két évtizedben, miután a többnyire a hetvenes-nyolcvanas években épült nukleáris erőműparkja rövidesen eléri tervezett üzemidejének végét és pótlásukra van szükség. A szigetország gazdaságossági és környezetvédelmi megfontolásokból döntött az atomerőművi kapacitás bővített fenntartása mellett.

A világ atomenergetikai ipara számára a brit atomreneszánsz óriási lehetőséget jelent. Eddig csak az Electricité de France-nak sikerült kapun belül kerülnie, amely kínai közreműködéssel építhet új blokkot, de élénken érdeklődnek más külföldi vállalatok is a fennálló lehetőségek iránt.

 

Fotó: dailymail és telegraph


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére