Menu

Irán két új orosz reaktort és édesvízlepárlót is épít

Irán két új orosz reaktort és édesvízlepárlót is épít fotó: aep.ru
Az iráni atomenergetikai hatóság képviselője szerint a két új reaktor blokk építése már jövőre elkezdődhet Busherben, miután Teherán előrehaladott tárgyalásokat folytat a Roszatommal.

 

Behuz Kamalvandi egy múlt heti helyi tévéinterjúban elmondta, hogy Szergej Kirijenkóval, a Roszatom vezérigazgatójával folytatott tárgyalásaik nyomán hamarosan létrejöhet a végleges megállapodás a két új busheri blokk, illetve egy édesvizet előállító lepárló berendezés szállításáról.

Két, mintegy 1000 MW-os teljesítményű új blokkról folynak a tárgyalások.

– Egy-két jogi kérdést leszámítva kész az egyezség, a műszaki és a pénzügyi feltételekről pedig már megállapodás született – közölte az iráni illetékes. Az egyezség végleges formába öntése is néhány héten belül várható. Az új blokkok építése öt-hét évet vesz majd igénybe.

A busheri atomerőmű építését már 1975-ben elkezdte a német Kraftwerk Union AG és a Siemens konzorciuma, de az 1979-es iráni forradalom, majd az irak-iráni háború közbeszólt, és végül az orosz szakemberek építették fel az új erőművet, majd 2011-ben indult a nyomottvizes orosz reaktor. Busher már tavaly óta termel áramot. Két éven át az erőművet az iráni és az orosz személyzet együtt üzemelteti, ezután teljesen az iráni szakemberek és személyszet veszik át a működtetést.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére