Menu

Kezdésre kész a Roszatom Akkuyuban

Kezdésre kész a Roszatom Akkuyuban
Megkapta az orosz állami támogatás első részletét a Roszatom törökországi beruházása.

 

Az Akkuyuba tervezett atomerőmű építésére – a gazdasági nehézségek ellenére – már kiutaltak a költségvetésből 51 milliárd rubelt, vagyis csaknem egymilliárd dollárt, ami jelzi, milyen fontos Moszkvának ez a projekt – jelentette ki Ankarában az orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója. Szergej Kirijenko azt is közölte, hogy a létesítményhez már minden fontos berendezést megrendeltek, így időt nyertek, és ez lehetőséget adhat az építkezés lerövidítésére.

Az orosz atomóriás első embere az után beszélt erről, hogy török és orosz felsőoktatási intézmények nukleáris energetikai képzésről írtak alá együttműködési megállapodást. A tervek szerint az akkuyui erőmű beindításáig mintegy hatszáz török atomszakembert készítenek fel orosz közreműködéssel, részben oroszországi, részben törökországi egyetemeken.

Kirijenko kilátásba helyezte, hogy a Roszatom harmadik országban is folytatná az együttműködést török partnereivel. Utalt arra, hogy az akkuyui beruházásba igyekeznek hazai cégeket is bevonni, mert a cél egy partneri csoport létrehozása, hiszen az orosz társaság külföldi megrendelései közül több Törökországhoz közel fekvő régiókba szól.

Szavai szerint „Tiszteljük azt a gondosságot, amellyel a török fél az akkuyui projekt dokumentációját tanulmányozza” – jelentette ki Kirijenko, mondván: ez lesz az első atomerőmű az országban, és teljes mértékben meg kell győződni a biztonságosságáról. Ugyanakkor jelezte, hogy bár azt remélték, hogy a török parlament még a júniusi választások miatt elrendelt ülésezési szünet előtt elfogadja az energetikai törvény módosításait, ez végül elmaradt. Így most arra számítanak, hogy a már új összetételű törvényhozás szeptember-októberben szavaz majd a jogszabályról.

Az építkezés helyszínén, a Földközi-tenger partján lévő Mersin tartományban már elvégezték az előkészítő mérnöki munkákat, tavaly decemberben a török környezetvédelmi és városépítési minisztérium jóváhagyta a környezetvédelmi hatástanulmányt is, így hamarosan – az eredeti tervek szerint napokon belül – megkezdődhet a 20 milliárd dolláros beruházás.

Az akkuyui erőmű építéséről 2010 májusában állapodott meg Oroszország és Törökország. A létesítményben négy, egyenként 1200 megawattos, VVER nyomottvizes reaktor működik majd. Az első reaktorblokk várhatóan 2019-ben, a negyedik pedig 2023-ban kezdi meg a működést. Ez lesz az első olyan atomerőmű a világon, amely build-own-operate (BOO), azaz építsd-birtokold-üzemeltesd elv alapján működik, vagyis a beruházást végző projekttársaság tulajdonában marad. Az Akkuyuban létesített atomerőműben és az ezt üzemeltető Akkuyu Nuclear cégben a Roszatom vállalatai birtokolják a részvények túlnyomó többségét.

 

Fotó: AAPhoto


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére