Menu

Kiállja a versenyt a BN-1200 típusú blokk

Kiállja a versenyt a BN-1200 típusú gyorsneutronos blokk - Atomenergia info
Versenyképesnek ismerték el orosz atomenergetikai szakemberek a BN-1200 típusú gyorsneutronos blokkokkal tervezett atomerőművek gazdasági mutatóit.

 

Az új, számos innovatív technológiai újítást tartalmazó gyorsneutronos blokkról – amelyet a jövőben kereskedelmi céllal kívánnak használni – megállapították, hogy kiállja a próbát a jelenlegi, „hagyományos” atomerőművekkel szemben – közölte a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern erőmű-üzemeltető holdingjához, a Roszenergoatomhoz tartozó Összoroszországi Atomerőmű-üzemeltetési Tudományos Kutatóintézet (VNIIAESZ) képviselője a RIA Novosztyi hírügynökséggel.

Erre az előzetes eredményre jutott a fejlesztés alatt álló, új típusú gyorsneutronos blokk terveinek vizsgálatára, a Roszatom utasítása alapján létrehozott különleges szakértői csoport is, amelynek tagjai az orosz atomkonszern különböző társaságaiból, a Kurcsatov Intézet Nemzeti Kutatóközpontból és a Moszkvai Mérnökfizikai Intézetből (MIFI) kerültek ki. Jelentésében a testület a dokumentáció optimalizálását szolgáló megjegyzéseket és ajánlásokat is megfogalmazott. Miután a végleges összefoglaló is elkészült, a dokumentumot a Roszatom tudományos-műszaki tanácsa vitatja meg.

A gyorsneutronos blokkok gazdasági hatékonyságának megalapozása az egyik fő feladat, amelyet el kell végezni azelőtt, hogy döntés születne az új technológia kereskedelmi célú alkalmazásáról.

A BN-1200-as blokktípust még 2015-ben több bírálat is érte a Roszatom tudományos-műszaki tanácsa részéről. Néhány tervezői megoldás ugyanis nem felelt meg a versenyképesség követelményeinek, ám a megjegyzések nyomán elvégzett munka – mint azt Vlagyimir Aszmolov, a Roszatom vezérigazgatójának tanácsadója tavaly ősszel elmondta – látványos eredményt hozott. Csökkentették például a berendezések számát és a felhasznált fém mennyiségét.

A gyorsneutronos blokkok fő előnyének azt tartják a szakértők, hogy környezetvédelmi szempontból biztonságosabbá teszik az atomenergetikát, hiszen üzemanyaguk gyártásához a „hagyományos” blokkok kiégett fűtőelemeit használják fel. Mai jelentőségük abban áll –a programot támogató elemzők szerint –, hogy „továbbégetik” a más reaktorokban elhasznált üzemanyagot, vagyis segítenek a zárt fűtőanyagciklus kialakításában, és ezzel párhuzamosan a radioaktív hulladékok mennyiségének csökkentésében.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére