Menu

Kína tovább bővítené a tianwani erőművet

Kína tovább bővítené a tianwani erőművet Szergej Kirijenko, a Roszatom állami konszern vezetője Szentpéterváron a múlt héten tartott nemzetközi gazdasági fórumon újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a Kína területén lévő tianwani atomerőmű 3-as és 4-es épülő blokkjai után még négy új blokk is létesülhet.

 

A 7-es és 8-as blokkokról ugyan még nincs megállapodás, ám az 5-ös és 6-os viszont már biztosan megépül. A jelenleg épülő 3-as és 4-es tianwani blokkok a 2006, illetve 2007 óta termelő első kettőhöz hasonlóan 1000 MW-os teljesítményűek lesznek.

Jelenleg a tianwani erőmű a világ egyik legkorszerűbb és legbiztonságosabb atomerőműve. A VVER-1000/392-es típusú blokkok körüli vasbeton konténment kibírja egy 20 tonnás repülőgép rázuhanását is, ráadásul a blokk még aktív és passzív biztonsági rendszerek egész sorával rendelkezik. Utóbbiak emberi beavatkozás nélkül is képesek rendkívüli helyzetben a blokk megfelelő hűtésére.

Elképzelhető, hogy az 5-ös és 6-as tianwani erőművi blokkok már a Szentpétervári Atomenergoprojekt (SzPbAESZ) AESZ-2006-os típusterve alapján épülnek majd meg. A négy további tianwani blokk mellett Kínát érdekli a Belojarszkban jelenleg beüzemelés alatt álló új BN-800-as gyorsneutronos blokk, illetve az úszó atomerőmű is, amely az orosz távol-keleten áll majd üzembe.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére