Menu

Kína újabb orosz atomerőművet rendel

Kína újabb orosz atomerőművet rendel

Kína újabb orosz típusú atomerőművet készül építeni – közölte az Interfax hírügynökséggel Gennagyij Szaharov, a Roszatom Állami Konszern beruházási igazgatója.

 

A két új nyomottvizes technológiát használó blokk az észak-kínai Harbin városának közelében épül majd meg, amely Kína tizedik legnagyobb városa. A terület felmérésére rövidesen orosz szakértők utaznak a helyszínre.

Kínában a Sárga-tenger partján, Sanghaj közelében a tianwani atomerőmű területén már termel két orosz 1000 MW-os nyomottvizes blokk. Itt kettő újabb épül jelenleg, a 3-as és a 4-es számú, de Kína azt tervezi, hogy még négy orosz blokkot létesítenek a gyorsan fejlődő kelet-kínai területek rohamosan növekvő energiaigényének kielégítésére.

Kína a fent említetteken kívül további orosz és nyugati nyomottvizes erőművek építését tervezi, de érdekli az oroszországi Belojarszkban hamarosan induló BN-800-as gyorsneutronos orosz erőműtípus is. Részt vesz az ITER-programban és Hefeiben saját kísérleti fúziós reaktort – egy szupravezetős Tokamakot (EAST) –  működtet. Indiához hasonlóan kutatásokat is folytat a tórium atomerőművi üzemanyagként való felhasználásának lehetősége érdekében.

Kínában jelenleg 21 darab atomreaktor működik és további 28 létesül majd, amivel az ország világelső az atomerőművek építése terén. A jelenlegi 2 százalékról 6 százalékra, mintegy 58 GW beépített teljesítményre kívánja növelni a távol-keleti ország az atomenergetika részarányát 2020-ra, ami jelzi, hogy a Föld legnépesebb országában –  Oroszországhoz hasonlóan – abszolút prioritást élvez az atomenergetika.

 

Forrás: Interfax

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére