Menu

Kínai befektetőkkel együttműködve építhet atomerőműveket a Roszatom

Együttműködésbe kezd a Rusatom Overseas, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern leányvállalata és az Orosz-Kínai Regionális Fejlesztési Befektetési Alap. 
Együttműködésbe kezd a Rusatom Overseas, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern leányvállalata és az Orosz-Kínai Regionális Fejlesztési Befektetési Alap.

 

Erről nemrég írtak alá kölcsönös egyetértési memorandumot, amely egyebek közt a közös atomipari projektek pénzügyi támogatásának lehetőségét is tartalmazza. Szó van benne például arról, hogy partneri együttműködést alakítanak ki az orosz tervezésű atomerőművek harmadik országokbeli építésére, az atomipar számára szükséges ásványi nyersanyagok oroszországi bányászatára és feldolgozására, valamint más innovációs fejlesztésekre.

„Az orosz-kínai együttműködés szempontjából fontos lépés számunkra ez a megállapodás, és minden területen tovább kívánjuk erősíteni a kooperációt” – idézte a Roszatom hivatalos internetes oldalán megjelent beszámoló Jevgenyij Pakermanovot, az orosz atomóriás ajánlatcsomagjainak külföldi népszerűsítésével foglalkozó Rusatom Overseas elnökét.

Az Orosz-Kínai Regionális Fejlesztési Befektetési Alap vezetője, Vang Feng arról beszélt, hogy az alap létrehozásával a befektetési és technológiai partnerség új szintjére emelik az orosz-kínai gazdasági-kereskedelmi kapcsolatokat.

Oroszország nyitottsága a kínai befektetők irányában egyfajta stratégiai döntés, amely már most bebizonyította hatékonyságát az orosz gazdaság számára – tette hozzá.

Az egyetértési memorandum szentesítéséről szóló beszámolók azt is megemlítik, hogy a befektetési eszközök felhasználásának pontos és átlátható mechanizmusának kialakításában is megállapodtak az aláírók. A RIA Novosztyi a jelentéséhez hozzáfűzte: korábbi hírek szerint a Roszatom már egy ideje vizsgálja annak lehetőségét, hogy kínai befektetőket vonjon be a projektjeibe.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére