Menu

Kirijenko Paksról is beszélt Bécsben

Kirijenko Paksról is beszélt Bécsben
A Roszatom vezérigazgatója a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) 58. bécsi közgyűlésén elhangzott beszédében a külföldi projektek kapcsán említést tett a paksi bővítésről szóló magyar-orosz kormányközi megállapodásról és a hanhikivi új finn blokkról szóló szerződésről, külön is hangsúlyozva, hogy ezek a legkorszerűbb, 3+ generációs erőművek teljesen megfelelnek a nemzetközi előírásoknak és az érintett országok nemzeti hatóságai által támasztott rendkívül szigorú követelményeknek.

 

Kirijenko megerősítette, hogy Oroszország a korábbiakhoz hasonlóan maradéktalanul teljesíti az ukrán atomerőművek fűtőanyag-ellátására vonatkozó szerződéses kötelezettségeit, megerősítve egyben, hogy az orosz technológián alapuló hazai és külföldi atomenergetikai létesítmények biztonságos működtetése abszolút prioritást élvez Oroszország számára.

Emlékeztetett rá, hogy az atomenergetika idei, jubileumi évében (60 éve kezdte meg a világ első kereskedelmi célú reaktora a működést Obnyinszkban) az orosz atomenergetikai ipar fejlődését jelzi, hogy idén három hazai reaktorral és egy indiai blokkal bővülhetett az ágazat. Oroszországban a rosztovi atomerőmű 3-as blokkja, a novovoronyezsi 2-es kiépítés első blokkja és az új, gyorsneutronos, BN-800-as belojarszki blokk – fizikai indítása után – hamarosan kész az áramtermelésre, illetve az indiai Kudankulamban június óta teljes terheléssel működik az erőmű.

Az eredményeket sorolva kiemelte az orosz atomenergetikai ágazatban zajló tudományos alap- és alkalmazott kutatások, valamint az innováció jelentőségét, amelyek eredményeként idén befejeződött egy olyan acélfajta a kifejlesztése, amely lehetővé teszi, hogy az új orosz nyomottvizes (VVER) reaktorok reaktortartályának élettartama garantáltan meghaladja a 100 évet.

Szólt még a zárt üzemanyagciklusra való áttérést célzó „Áttörés” elnevezésű programról, amely a nátriumhűtésű mellett a folyékony nehézfém (ólom/ólom-bizmut) hűtésű reaktorok fejlesztését célozza. Kirijenko elmondta, hogy a zárt üzemanyagciklus megvalósítása során egy olyan kísérleti berendezés-komplexum létrehozásán dolgoznak, amelyben a gyorsneutronos reaktor mellett helyet kapna a kiégett üzemanyagot feldolgozó és abból új üzemanyagot előállító, illetve az összes fajta nukleáris hulladék kezelését megoldó üzem is.

A Roszatom vezére külön is szólt a fúziós kísérleti reaktor létrehozását célzó nemzetközi programban, az ITER-ben való orosz részvételről. Megemlítette, hogy a NAÜ jubileumi, 25. Nemzetközi Fúziós Energetikai Konferenciáját Szentpéterváron tartja október közepén, amelyen várhatóan mintegy 50 ország 750 képviselője vesz majd részt.

A Roszatom külföldi tevékenységét érintve beszélt a két új paksi blokk bővítéséről szóló magyar-orosz kormányközi egyezményről és a finnországi Hanhikivi erőmű szerződéseinek előkészítéséről. Kiemelte, hogy ezek a legkorszerűbb, 3+ generációs erőművek, amelyek teljesen megfelelnek a nemzetközi előírásoknak és az érintett országok nemzeti hatóságai által támasztott rendkívül szigorú követelményeknek. Kirijenko az orosz atomenergetikai ipar eredményei között beszámolt a kínai, tianwani atomerőmű építésének második üteméről, a belarusz atomerőmű építéséről, valamint a Jordániában megnyert tenderről, az indiai Kudankulamban júniusban teljes terhelésre állított erőműről, és a Roszatom bangladesi, ruppuri atomerőmű-építési projektjéről is. Hangsúlyozta, hogy a Roszatom nemcsak modern atomerőműveket épít, hanem a nukleáris infrastruktúrát is fejleszti az egyes nemzeti atomenergetikai programok megvalósítása során.

Szergej Kirijenko említést tett a sérült paksi fűtőelemek elszállításáról is. Mint mondta, augusztusban befejeződött a műszakilag bonyolult művelet és megérkezett feldolgozásra a szállítmány az urali Majak üzemébe. A 2003-as paksi üzemzavar elhárításának történetéről egyébként riportfilmet sugárzott a hét végén az orosz televízió, amelyben megszólaltatták az üzemzavar elhárításában részt vett magyar és orosz szakembereket is. (A videó magyar nyelvű fordítása itt olvasható.)

 

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére