Menu

Kirijenko Paksról is beszélt Putyinnal

Kirijenko Paksról is beszélt Putyinnal találkozva
A Roszatom számára a magyar kormány megerősítette, hogy a paksi beruházás az előzetes megállapodásoknak megfelelően megvalósul.

 

Minderről Szergej Kirijenko, az orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója beszélt kedden, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt. A keddi megbeszélésről szóló orosz sajtójelentések szerint Kirijenko hangsúlyozta, hogy a magyar kormány „nagyon határozottan ragaszkodott a szerződés megvalósításához, miután támadások érték a projektet.” Ezzel összefüggésben emlékeztetett a Financial Times cikkére, amelyben a lap azt állította, hogy az Európai Unió blokkolja a projektet. Az orosz elnök ezzel kapcsolatban kifejtette: „Jó feltételeket kínálunk és a legújabb technológiát. Nyilván, ha a partnerünket rákényszerítették volna arra, hogy elálljon a szerződéstől, amit természetesen megtehettek volna, akkor ez Magyarországot nemzeti szempontból nyilvánvalóan károsan érintené.”

„Megerősítést kaptunk arra vonatkozóan a magyar kormánytól, hogy mindent egyeztettek az unióval és minden a megállapodás szerint történik. Nagy volumenű szerződésről van szó. Az atomerőmű építésén kívül üzemanyag-szállításról és szervizszolgáltatásokról is szól a szerződés és már megkezdődött annak megvalósítása” – hangsúlyozta Szergej Kirijenko.

A Roszatom vezetője kiemelten szólt a Roszatom külföldi megrendelés-állományának meredek növekedéséről, amely mutató csak az elmúlt évben 34 milliárd dollárral emelkedett és 101,4 milliárd dollárt tett ki 2014 végére. Tavalyelőtt még csak 72 milliárd volt a megrendelés-állomány összege és a tavalyra tervezett 98 milliárdos összeget is sikerült túlszárnyalniuk. Részletesen beszélt arról, hogy a két paksi blokk mellett az iráni Busherben, az indiai Kudankulamban építendő blokkokról szóló tavalyi megállapodásokon kívül idén Jordániával is államközi megállapodást írtak alá atomerőmű építéséről. 2014 végén a Roszatom 21 atomerőművi blokkra szóló megrendeléssel rendelkezett.

Mint mondta, ez is jelzi, hogy az orosz atomenergetikai ipar a politikai nyomás ellenére világszerte sikeres, de ezzel együtt nagyon fontos a költségek csökkentése. A Roszatom azt a célt tűzte ki, hogy a konszernhez tartozó vállalatok évente 10%-kal csökkentsék az önköltséget. Ezt a célkitűzést tavaly az uránbányászattól a fűtőelem-gyártáson át az energiatermelésig és a kiégett fűtőanyag, valamint a hulladék feldolgozásáig minden területen tudták tartani.

Kirijenko hangsúlyozta, hogy az amerikai és európai versenytársakkal összehasonlítva az oroszországi atomerőművek megbízhatósági mutatói lényegesen jobbak. Az orosz elnökkel tartott találkozón külön is szólt arról, hogy a Roszatom kiemelt figyelmet fordít az atomerőművek megbízható működésének biztosítására. Ezzel összefüggésben megemlítette, hogy idén egyetlen jelentősebb üzemzavar sem fordult elő, és az orosz atomerőművek megbízható működését az atomerőműveket üzemeltetők nemzetközi szervezete, a WANO is megerősítette.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére