Menu

Lassan éled újjá a japán atomenergetika

Takahama Atomerőmű - Lassan éled újjá a japán atomenergetika
Újabb blokkot helyeztek üzembe Japánban: ezúttal a Takahama Atomerőmű kezdte meg ismét a villamosenergia-termelést, és a tervek szerint július első felében a blokk elérheti a 100 százalékos teljesítményszintet.

 

Az atomerőmű 4. számú blokkját már május közepén újraindította a tulajdonos, a Kansai villamos energetikai társaság. Sőt a két, egyenként 870 megawatt teljesítményű, takahamai blokkot már tavaly január-februárban is üzembe helyezték, ám Ócu város járásbíróságának döntése egy hónappal később felfüggesztette a működésüket. Ezt a határozatot azonban az idén márciusban, a Kansai társaság fellebbezésére, hatályon kívül helyezte az oszakai felsőbíróság.

A Takahama-3 immár az 5. blokk, amely újra villamos energiát termel Japánban azután, hogy a 2011. márciusi fukusimai atomerőművi baleset nyomán leállították a szigetország több mint ötven nukleáris erőművét.

A két takahamai blokkon kívül dolgozik már a Kjusu szigetén található Szendaj atomerőmű 1. és 2., valamint a Sikoku energiaszolgáltatóhoz tartozó Ikata erőmű 3. reaktora.

A csúcsidőszakban, 2011 márciusa előtt az atomerőművek adták Japán villamosenergia-termelésének a 30 százalékát, a tervek pedig arról szóltak, hogy 2017-ig 40 százalékra növelik ezt az arányt. Ma 21 további blokk áll készen az újraindításra, miközben a cél az, hogy 2030-ra elérje a 20-22 százalékot az atomenergetika részesedése az ország energiamixében.

A Nikkei üzleti napilap nemrég olyan hírt tett közzé, amely szerint a tokiói kormány a régiek kiváltására újabb atomerőművek építését fontolgatja, és e lehetőség vizsgálatára bizottságot hozna létre. A kabinet nem tett le ugyan arról, hogy – miként 2014-ben ígérte – csökkenti az atom szerepét az energetikában, ám szerinte a minimális szint fenntartásához is szükség lenne újabb blokkokra – írta a lap. A japán kereskedelmi miniszter azonban – a Reuters jelentése szerint – cáfolta ezt az értesülést.

 

Fotó: Kansai


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére