Menu

Lengyelország már készülődik

Zarnowiec - Lengyelország megtette az első gyakorlati lépéseket atomerőmű-építési terveinek megvalósítása feléLengyelország megtette az első gyakorlati lépéseket atomerőmű építésterveinek megvalósítása felé: a legnagyobb energetikai táraság, a PGE megkezdte a beruházás kivitelezőjének és stratégiai befektetőjének a kiválasztását.

 

Mint a Rzeczpospolita varsói napilap megírta, február 17-éig lehetett jelentkezni arra a tenderre, amelyen a projekt mérnöki tanácsadóját választják ki, eredményt pedig a tervek szerint a harmadik negyedévben hirdetnek. A győztes tíz évre szóló, mintegy 300 millió eurós szerződést kap, és az építés előkészítésében, majd főleg a lebonyolításában nyújt majd segítséget a PGE-nek. A kivitelezésre várhatóan a francia Areva és az EDF, a Hitachi és a General Electric konzorciuma, valamint az amerikai Westinghouse fog pályázni – írja a lap, és azt is megemlíti, hogy egyelőre rejtély, indul-e a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern, amely korábban utalt ilyen lehetőségre.

A varsói kormány január végén fogadott el atomenergetikai programot. A dokumentum értelmében két nukleáris erőművet építenek fel az országban: az elsőt 2024-ig, a másodikat pedig 2035-ig. A terv pontos intézkedéssorozatot is tartalmaz: egyebek közt el kell fogadni a beruházáshoz szükséges törvényeket, korszerűsíteni kell az ország elektromos hálózatát, létre kell hozni az atomfelügyeleti szervet és szakembereket kell képezni. Lengyelországban az első atomerőmű-építési tervek még a piacgazdaság bevezetése előtti évekre nyúlnak vissza, de akkor nem sikerült megvalósítani őket. 1982-ben az északi régióban fekvő Zarnowiecben megkezdődtek ugyan a munkálatok az első ilyen létesítményen (képünkön), ám az ország gazdasági és társadalmi helyzete, a csernobili reaktorbalesetet követő tiltakozások miatt 1989-ben leállították a beruházást.

 

Fotó: wikipedia


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére