Menu

London megnyitja az „atomkaput”

London megnyitja az „atomkaput”- taishani atomerűműKínai társaságok előtt is megnyitja kapuit a brit atomenergetika, az ázsiai ország cégei is bekapcsolódhatnak az ágazat fejlesztésébe.

 

Egyebek közt ilyen lehetőségeket körvonalaz az az egyetértési memorandum, amelyet a brit pénzügyminiszter, George Osborne pekingi látogatásán írtak alá. A kínai cégek eleinte kisebbségi részesedést szerezhetnek ilyen létesítményekben, aztán idővel azt többségire is növelhetik – közölte a miniszter. A Financial Times londoni üzleti napilap értesülése szerint ez olyan kulcsmomentuma volt a megállapodásnak, amelyhez a kínaiak ragaszkodtak. Az állami tulajdonú atomipari óriásvállalat, a több mint húsz céget egyesítő CGNPC ugyanis csak ezzel a feltétellel volt hajlandó egyezkedni arról, hogy a francia EDF partnereként beszáll abba az atomerőmű-építésbe, amelyet a Sommerset grófságbeli Hinckley Pointba terveznek. Alighanem jelkép értékű tehát, hogy Osborne a megegyezés részleteiről éppen a dél-kínai taishani atomerőműnél beszélt, amely ugyancsak a CGNPC és az EDF közös vállalkozása.

1995 óta a Hinkley Point lesz az első új nukleáris erőmű Nagy-Britanniában. A beruházásról jó ideje egyeztetnek az EDF-fel, és éppen a múlt héten jelentették be, hogy közel jutottak a megállapodáshoz, amelynek – francia részről – valószínűleg az volt a feltétele, hogy a kínaiakat is bevonhassák a projektbe. London végül erre rábólintott, sőt nagyszabású atomenergia-fejlesztési terveinek megvalósításában más külföldi befektetőket is szívesen lát partnerként. Edward Davey energetikai miniszter nemrég azt mondta, hogy Kínán kívül Dél-Koreával, Japánnal és Franciaországgal is számolnak az elöregedő atomerőművek lecserélésében, a múlt hónapban pedig az orosz állami atomenergetikai konzorciummal, a Roszatommal is együttműködési megállapodást írtak alá.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére