Menu

Londoni egyezség az EDF-fel

Hinkley_Point - Londoni egyezség az EDF-felAz EDF vezette konzorcium építhet atomerőművet a délnyugat-angliai Hinkley Pointban, miután megállapodásra jutott az üzlet feltételeiről a brit kormánnyal.

 

Az egyezség értelmében 16 milliárd fontos (mintegy 26 milliárd dolláros) költséggel épül meg két energiablokk, bennük a francia állami többségű energetikai cégcsoport, az Areva által gyártott, egyenként 1650 megawattos, EPR típusú reaktorokkal. A beruházást finanszírozója a konzorcium lesz, amelybe 30-40 százalék erejéig beszáll két kínai atomipari óriásvállalat, a több mint húsz céget egyesítő CGNPC és a China National Nuclear Corporation (CNNC), 10 százalékkal pedig az Areva is. Cserébe a brit kormány 35 évre megawattóránként 92 és fél fontos, azaz csaknem 150 dolláros garantált árat biztosít az ott termelt áramra, igaz, ez 89,50-re csökkenhet, ha az EDF lehetőséget kap az általa üzemeltetett sizewelli atomerőmű bővítésére is.

A garantált ár több mint kétszerese a mostani piaci szintnek, ami arra utal, hogy Londonban hosszú távon az elektromos energia drágulására számítanak. A Greenpeace képviselője ugyanakkor bírálta a megállapodást, mondván, akkor, amikor az új erőművet a hálózatra kapcsolják, ennél már olcsóbban lehet majd alternatív forrásból, például napelemekkel energiát előállítani. Az első új reaktor ugyanis a tervek szerint 2023-ban lép működésbe a két működő reaktornak most is otthont adó Hinkley Pointban, annak a fejlesztési programnak a részeként, amelynek célja, hogy növeljék az atom most 20 százalékos részesedését Nagy-Britannia energiafelhasználásában, és 2025-ig nyolc új, összesen 16 ezer megawatt teljesítményt képviselő nukleáris erőművet építsenek. Az Edward Davey energetikai miniszter által idézett kormánybecslések szerint 2030-ra így 77 milliárd fonttal lehet csökkenteni a brit energiabüdzsét.

 

Fotó: EDF

Forrás: BBC


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére