Menu

Magyarázatot vár az EU

Hinkley_Point_CAz Európai Unió választ vár Nagy-Britanniától azokra az aggályokra, amelyek az egyik London által már engedélyezett atomenergetikai beruházással kapcsolatban vetődtek fel. 

 

„A hatóságok együttműködésére van szükségünk” – közölte Joaqin Almunia versenyügyi biztos, miután nyilvánosságra hozták az Európai Bizottság még december közepén a londoni kormánynak elküldött, 68 oldalas levelét. Ez egyebek közt kifogásolja, hogy a Hinkley Point-i atomerőmű újabb blokkjainak építéséről az EDF francia energetikai társasággal kötött szerződés „torzítja” az uniós versenyjogot, befolyásolja a tagországok közötti kereskedelmi kapcsolatokat. A legtöbb bírálat azért éri a 26 milliárd dolláros beruházást, mert azt államilag támogatott hitelekkel segítenék, és 35 évre rögzített minimáláron vennék át az új blokkokban termelt áramot, ami „hatékonyan elszigetelné” az EDF-et és befektető partnereit a piactól.

A jogi vita tárgya az is, hogy a két tervezett reaktor működését lehet-e „általános gazdasági érdekeket képviselő szolgáltatásnak” minősíteni. A Bizottság szerint nem lehet közszolgálati funkcióval felruházni olyan tevékenységet, amilyet más üzemeltetők általános piaci körülmények között végeznek. Hiszen Nagy-Britanniában vannak állami támogatás nélkül működő atomerőművek, a Hinkley Point-i létesítménybe tervezett, az ugyancsak francia Areva által kifejlesztett EPR reaktorok pedig másutt – így Finnországban és Franciaországban – szintén kereskedelmi alapon üzemelnek.

Nagy-Britanniának azért különösen fontost a Hinkley Point C néven ismertté vált projekt, mert a következő tíz évben a segítségével váltaná ki az elöregedő széntüzelésű és nukleáris erőműveinek ötödét, a francia atomipar számára pedig jelentős exportszerződést jelentene a beruházás.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére