Menu

Már a megrendeléseknél tart az akkuyui beruházás

Már a megrendeléseknél tart az akkuyui beruházás
A Volga menti Szizranyban működő Tyazsmas nehézipari társaság és a Roszatom állami atomenergetikai konszern gépgyártó holdingjához, az Atomenergomashoz tartozó Gidropressz Kísérleti Tervezőiroda is megbízást kapott arra, hogy felszereléseket gyártson a törökországi Akkuyuba tervezett atomerőmű négy reaktorblokkjához.

 

A megrendelő maga az Atomenergomas. A vele kötött szerződések értelmében Tyazsmas csaknem 1,6 milliárd rubel (közel 7,5 milliárd forint) értékben a reaktoraknákhoz és a revíziós aknákhoz, míg a Gidropressz – csaknem 2,3 milliárd rubelért – a reaktorvezérlő és -védő rendszerekhez szállít berendezéseket. A törökországi beruházásban való részvételről tárgyal az Atomenergomas magyarországi leányvállalata, a Ganz EEG. A cég keringető szivattyúkat gyártana az akkuyui létesítmény számára.

Az Atomenergomas tavalyi teljesítményéről nemrég közzétett jelentés szerint a cégcsoport megrendelés-állománya 51 százalékkal, 227,7 milliárd rubelre nőtt. Ez az eredmény elsősorban az akkuyui és a Finnországban ugyancsak orosz részvétellel tervezett Hanhikivi-1 atomerőműhöz kapcsolódó szállítási szerződéseknek köszönhető.

Az akkuyui erőmű építéséről 2010 májusában állapodott meg Oroszország és Törökország. A Földközi-tenger partján, Mersin tartományban működik majd négy, egyenként 1200 megawattos, VVER nyomottvizes reaktor, amely évente 35 milliárd kilowattóra áramot fog termelni, üzemideje pedig várhatóan 60 év lesz. Az akkuyui létesítmény lesz az első olyan atomerőmű a világon, amely a build-own-operate (BOO), azaz építsd-birtokold-üzemeltesd elv alapján működik, vagyis a beruházást végző projekttársaság tulajdonában marad. Az Akkuyu Nuclear cégben a Roszatom vállalatai birtokolják a részvények túlnyomó többségét. A Rusatom Overseasnek csaknem 75, az oroszországi atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatomnak közel 22, a külföldi erőmű-beruházásokért felelős Atomsztrojekszportnak pedig nem egészen 2,3 százaléka van a részvényekből. Két másik Roszatom-cég összesen mintegy fél, az Inter RAO orosz energiaszolgáltató pedig 0,8 százalék erejéig társtulajdonos. Ugyanakkor az arányok idővel változhatnak, hiszen a társaság papírjainak 49 százalékát befektetőknek adhatják el.

A létesítmény működtetéséről és fűtőanyag-ellátásáról is a Roszatom gondoskodik majd, Törökország pedig a reaktorok beindítását követő 15 évre kötelezettséget vállal meghatározott mennyiségű, ott termelt áram rögzített árú felvásárlására. Az akkuyui építkezés várhatóan 2016 januárjában kezdődhet el, és ha minden a tervek szerint halad, három és fél év elteltével üzembe lehet helyezni az első reaktorblokkot, a negyedik pedig 2023-ban kezdi meg majd a működést.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére