Menu

Egyiptomban már népszerűsítik az atomerőművet

Egyiptomban már népszerűsítik az atomerőművet
Kampányt indít az ország első atomerőművének népszerűsítésére az egyiptomi kormány.

 

A február végén startoló akcióval elsősorban a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern részvételével épülő létesítmény tervezett helyszínén, a földközi-tengeri El-Dabaa környékén élőket akarják megismertetni a beruházással.

Társadalmi párbeszédet kezdeményeznek a térségben élő törzsek véneivel, az ifjúsági szervezetekkel, valamint a helyi hatóságok képviselőivel – közölte a kairói villamos- és megújuló energetikai minisztérium. A dialógust a tárca vezetője, Mohamed Sáker nagyszabású sajtóértekezlettel indítja el. A cél a hivatalos közlemény szerint az, hogy bemutassák az érintett tartomány, Matrúh lakosainak „az atomerőmű-beruházás fontosságát, megépítésének kedvező hatását az egyiptomi politikára és gazdaságra”.

A TASZSZ orosz hírügynökség úgy értesült, hogy a miniszter bejelentheti az atomerőmű-beruházás megkezdésének az időpontját is.

Ez azért fontos, mert még tart a projekt pontos részleteit szabályozó orosz-egyiptomi megállapodások egyeztetése. A kairói energetikai minisztérium szóvivője, Ajman Hamza január közepén azt mondta, hogy az alapszerződés már készen áll, három dokumentumon azonban még dolgoznak. Szavai szerint három hónapon belül ez a munka is befejeződhet, és következhet az aláírás.

Egyiptom 2010-ben jelentette be, hogy atomerőművet építene. Oroszországgal 2015 novemberében írtak alá kormányközi megállapodást a beruházásról és külön az ahhoz kapcsolódó hitelfolyósításról. Ennek értelmében egy orosz technológiájú, négy, egyenként 1200 megawattos reaktorblokkból álló atomerőmű épül az erre a célra még az 1980-as években kiszemelt el-dabaai telepen. Kairóban arra számítanak, hogy az első reaktor 2024-ben kezdi meg az energiatermelést.

 

Fotó: Flickr/Maxence


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére