Menu

Még bizonytalan Belene sorsa

Atomenergetikai hírek - bizonytalan_Belene_sorsaA bolgár miniszterelnök optimista az ország atomenergetikai fejlesztési terveivel kapcsolatosan, a belenei atomerőmű két éve leállított építésének sorsáról azonban nem volt hajlandó nyilatkozni. 

 

Plamen Oresarszki azt mondta, hogy az ügy választott bíróság előtt van, így azt nem kommentálja, ám hangoztatta: Bulgáriának sokéves tapasztalatai vannak az atomenergia hasznosításában, és a társadalom támogatja az ágazat fejlesztését. Ez pedig jelentős részben Oroszországnak, az orosz technológiának köszönhető.

A belenei atomerőműre még 2005-ben meghirdetett tendert a Roszatom leányvállalata, az Atomsztrojekszport nyerte meg. A 2008 januárjában aláírt kivitelezési szerződés értelmében az orosz cég két, egyenként ezer megawattos, korszerű, az Európai Unió által is biztonságosnak minősített, harmadik generációs reaktorral szerelte volna fel a létesítményt. A 2009-es parlamenti választások után Szófiában hatalomra került konzervatív kormány azonban hivatalosan gazdaságossági megfontolásokra hivatkozva, más hírek szerint viszont elsősorban az Oroszországtól való energiafüggőség erősödése miatti nyugati aggodalmak hatására, 2010-ben befagyasztotta, majd 2012 márciusában le is állította a beruházást. Az Atomsztrojekszport a már elvégzett munkákért egymilliárd eurós kártérítést követel Bulgáriától.

 

Fotó: gazeta.ru

 

Kapcsolódó cikkek:

Atomreferendum Bulgáriában
Folytatódhat a belenei építkezés?
A Roszatom érdekelt a bulgáriai belenei atomerőmű bővítésében
Mégis folytatódhat a belenei építkezés?
Bulgáriának kell az atomenergia
Bulgária: gyorsan engedélyeznék a belenei újrakezdést
Kirijenko: kiszámíthatóbb atomenergia


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére