Menu

Meg lehetne építeni a visaginasi erőművet

A visaginasi atomerőmű egyik látványterveMiután Lettországgal és Észtországgal elakadtak a közös beruházásról folytatott tárgyalások, Litvánia egyedül is belevághat a visaginasi atomerőmű építésébe – véli a litván gazdasági tárca volt minisztere. 

 

Dainius Kreivys, aki egy ideig a gazdasági tárcát vezette, úgy látja, hogy az ország pénzügyi rendszere stabil, és két-három év múlva még inkább az lesz, így pedig az euróövezetbe belépve Litvánia a mostaninál is olcsóbb áron juthat majd pénzekhez. Vagyis képes lenne önerőből felépíteni a reaktorblokkot. A Žinių Radijаs rádióadónak adott interjújában a szakember – utalva arra, hogy Észak-Lengyelországban most nagy energiahiány van – úgy vélekedett, hogy az atomerőmű üzletileg is kifizetődő lehetne az országnak. 

Litvánia az energiafelhasználásának 60 százalékát szerzi be importból, ami az Európai Unióban a legnagyobb arányt jelenti. A lakosság többsége azonban ennek ellenére továbbra sem tartja célszerűnek az atomerőmű-építést. Legalábbis, erre utal a Prime consulting közvélemény-kutató 2014. évi, január elején végzett felmérése. E kutatás eredménye szerint, a közvélemény-kutató által megkérdezettek 65 százaléka válaszolt úgy, hogy a balti államnak nincs szüksége atomerőműre, míg 31,6 százalék támogatna egy ilyen írányú beruházást.

 

Illusztráció: vae.lt

 

Kapcsolódó cikkek:

Felélesztik a visaginasi terveket?
Litvánia tárgyalna az atomerőműről

Vilnius nem mondott le Visaginasról


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére